ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papiloma virus (HPV Γυναίκα) δεν είναι ένας ιός.  Πρόκειται για μια οικογένεια περίπου 200 διαφορετικών, που προκαλούν τα κοινά θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, προκαρκινικές βλάβες και κάποιους καρκίνους.

Υπάρχουν κάποιοι υπότυποι που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58). Οι οποίοι σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου και “χαμηλού κινδύνου” (όπως ο 6 και ο 11), που προκαλούν μονάχα γεννητικά κονδυλώματα και καλοήθεις μεταπλασίες του τραχήλου.

Η πλειοψηφία των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, περί το 80%, αποκτά τουλάχιστον έναν υπότυπο του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους (HPV Γυναίκα). Ακόμη και οι άνθρωποι με έναν σεξουαλικό σύντροφο σε όλη τους τη ζωή μπορούν να έχουν hv λοίμωξη. Εφόσον φυσικά το φέρει ο/η σύντροφός τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να παραμείνουν ασυμπτωματικοί και να καταστείλουν τον ιό στο σώμα τους, μέσα σε μια περίοδο ενός έως δύο ετών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αργότερα, ακόμα και χρόνια μετά την επαφή με τον ιό.

Πρόκειται για έναν επιθηλιοτρόπο ιό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα κύτταρα που καλύπτουν το σώμα μας, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος, ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας και ο πρωκτός αποτελούν μερικά παραδείγματα.

Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια.

Δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο. Ο καθένας από αυτούς έχει περιοχή προτίμησης που παρουσιάζεται ή που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Περίπου 41 τύποι HPV μεταφέρονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω επαφής δέρματος με δέρμα που δεν περιλαμβάνει μονάχα το διεισδυτικό σεξ. Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να προστατεύσουν απόλυτα.  Παραμένουν ακάλυπτες περιοχές κατά την επαφή ή η μεταφορά του ιού μπορεί να γίνει με τα χέρια ή και τα σεξουαλικά βοηθήματα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ O HPV;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο HPV δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Μερικοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να καταστείλουν τον ιό και αυτό μπορεί να προκαλέσει:

• Γεννητικά κονδυλώματα στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο και τον πρωκτό. Είναι επίσης πιθανό αυτοί οι τύποι κονδυλωμάτων να υπάρχουν στα χείλη και στο στόμα.
• Προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα (συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών).

Μόνο συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού προκαλούν καρκινικές βλάβες.  Ακόμα και αν έρθετε σε επαφή με αυτούς οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μικρές.  Συνήθως μια προκαρκινική βλάβη χρειάζεται να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό και να εξελιχθεί.

Παρόλο που ορισμένα στελέχη του HPV σχετίζονται με κακοήθειες, δύο είναι τα κύρια καρκινογόνα, το 16 και το 18 – τα οποία προκαλούν το 70% των καρκινογεννέσεων παγκοσμίως.


ΜΕΤΑΔΟΣΗ HPV;

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Κυριότερος, αλλά όχι αποκλειστικός τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική αλλά και στοματική. H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι αρκετή για την μετάδοση του ιού.

Σε λίγες περιπτώσεις έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού HPV κατά τον τοκετό από την έγκυο στο νεογνό. Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικά μετάδοσης του ιού από επιφάνειες του περιβάλλοντος.

Σεξουαλικά βοηθήματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα αποτελούν μέσο μετάδοσης.  Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε αυτά προφυλακτικό και να καθαρίζονται ανάμεσα στις χρήσεις σε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από έναν άνθρωπο σε άλλο, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και έτη μετά την μόλυνση. Καθιστούν έτσι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς μολύνθηκε.

Ο HPV είναι τόσο κοινός, που θεωρείται ότι σχεδόν όλοι θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον έναν τύπο του ιού, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

HPV ΚΑΙ ΣΤΡΕΪΤ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μια σεξουαλικά ενεργή στρέιτ γυναίκα είναι πολύ εύκολο να έρθει σε επαφή με τον ιο HPV, μιας και πολλοί άνδρες φέρουν τον ιό όντας ασυμπτωματικοί. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, κάποιες φορές να διαπιστώσετε είτε εσείς, είτε ο σύντροφός την παρουσία κάποιων βλαβών από HPV λοίμωξη στα γεννητικά του όργανα.

Ο καλύτερο τρόπος για να προφυλαχθεί μια γυναίκα πέρα από την χρήση προφυλακτικού είναι ο εμβολιασμός ο οποίος στη χώρα μας είναι εγκεκριμένος. Ιδανικά πριν ενεργοποιηθεί σεξουαλικά.

HPV ΚΑΙ GAY ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς να είναι απαραίτητη η διείσδυση. Έτσι, ακόμα και μια γυναίκα που κάνει έρωτα με άλλες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει κονδυλώματα. Τόσο στα έξω γεννητικά όργανα όσο και στην περιοχή του τραχήλου και του πρωκτού.

Σεξουαλικά βοηθήματα που ανταλλάσονται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και με το τρίψιμο μιας περιοχής με τα χέρια και τα δάχτυλα σε μια άλλη.

ΠΡΟΛΗΨΗ

1. Χρήση Προφυλακτικού – Όπως έχει ήδη αναφερθεί η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει απόλυτα από τον HPV. Επιβάλλεται όμως γιατί μπορεί να προστατεύσει σε ένα βαθμό από αυτόν. Περισσότερο όμως επειδή προφυλάσει από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς φυσικά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν και μπορεί να ακουστεί σε κάποιες αναγνώστριες αστείο, θα αναφέρουμε ξεχωριστά το πρωκτικό σεξ, όπου και εκεί κρίνεται απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.
2. Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων – Αποτελεί μια λύση που περιορίζει χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτα πως δεν θα εκτεθείτε στον HPV. Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και με έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα. Βέβαια η πιθανότητες αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των συντρόφων μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί.
3. Εμβόλιο – Ίσως η μόνος τρόπος πραγματικής πρόληψης. Για την προστασία από τον ιό HPV έχουν αναπτυχθεί εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δρουν πιο αποτελεσματικά εφόσον δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Nέα εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος για να προστατεύουν από ακόμη ευρύτερες σειρές στελεχών HPV. Ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Τα νέα κορίτσια στη χώρα μας -έως 26 ετών- λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό δωρεάν ως μέρος ενός προληπτικού προγράμματος.

Συζητήστε μαζί μας για το πως να εμβολιαστείτε – HPV Γυναίκα.

ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό HPV θα μπορούσαν ακόμη να επωφεληθούν από τα αντι-HPV εμβόλια. Ακόμη και αν έχετε ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV στα οποία στοχεύει το εμβόλιο, ίσως να επωφεληθείτε από αυτό προστατεύοντας σας από άλλα στελέχη στα οποία δεν έχετε ακόμη εκτεθεί.

Στα άτομα με ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης, ο εμβολιασμός μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από την επανάληψη ή επανεμφάνιση λοιμώξεων που οδηγούν σε κονδυλώματα και άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Για μια γυναίκα που έχει μολυνθεί και δυστυχώς είναι πολλές αυτές, τα πράγματα που χρειάζεται να προσέξει και να κάνει από κει και πέρα είναι συγκεκριμένα:

• Αντιμετώπιση της βλάβης που έχει ανευρεθεί.
• Πλήρης έλεγχος όλων των περιοχών για πιθανές άλλες εντοπίσεις HPV λοίμωξης.
• Συχνός επανέλεγχος με test Pap και αν χρειάζεται άλλες διαγνωστικές εξετάσεις στις άλλες περιοχές.
• Εμβολιασμός (αν δεν είστε ήδη εμβολιασμένη).
• Διακοπή καπνίσματος.
• Λιγότερο στρες (όσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό).
• Καλύτερη διατροφή και γενικότερα τρόπος ζωής.

ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ – ΠΡΩΚΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αναπτυχθούν στο αιδοίο, τον πρωκτό ή τη βουβωνική χώρα. Μπορούν να υπεγείρονται, να είναι επίπεδα ή με μίσχο (σε σχήμα κουνουπιδιού). Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώμτατα, αν και μπορεί να προκαλλούν φαγούρα.

Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με HPV δεν έχουν συμπτώματα.  Δεν γνωρίζουν τη μόλυνση τους και έτσι δεν θα αντιληφθούν ότι μπορούν να τα μεταδώσουν (HPV Γυναίκα).

Οι ποικιλίες υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18) δεν είναι η αιτία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα πιθανότατα δεν έχουν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Ωστόσο, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα με τις προκαρκινικές βλάβες και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να τα διαχωρίσουμε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενα σκευάσματα που εφαρμόζεται στο σπίτι ή θεραπείες στο ιατρείο. Συχνά γίνεται συνδυαμός των δύο για να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Καθώς και να αντιμετωπίσουμε ακόμα και οι μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές στον γιατρό.

• Συνταγογραφούμενα σκευάσματα – Υπάρχουν διαθέσιμες δύο φαρμακευτικές ουσίες με διαφορετική δράση και διαφορετική σύσταση που εφαρμόζονται τοπικά. Η αυτό- εφαρμοζόμενη κρέμα Aldara (ιμικιμόδη) είναι το σκεύασμα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις οπού υπάρχουν μικρές βλάβες ακόμα και αν είναι πολλαπλές.  Επίσης χρησιμοποιείται σαν επικουρική θεραπεία μετά από αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών στο ιατρείο, με στόχο να καταστείλουμε τις μικροσκοπικές βλάβες.

• Laser εξάχνωση, Διαθερμοπηξία, Υγρό άζωτο – Όλες μέθοδοι εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό, για την άμεση καταστροφή των κονδυλωμάτων. Οι μεθόδοι του laser και της διαθερμοπηξίας υπερέχουν λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται.

• Χειρουργική αφαίρεση – Σε περιπτώσεις που έχουμε εκτεταμένες βλάβες θα πρέπει να πραγματοποιείται χειρουργική τους αφαίρεση. Υπό τοπική ή μερικές φορές και γενική αναισθησία. Η συχνότητα που απαιτείται κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλη και σίγουρα έχει σχέση με το πόσο θα αφήσουμε τα ορατά κονδυλώματα να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.

Καμία θεραπεία δεν είναι καλύτερη από την άλλη.

Ακόμα κι αν αφαιρεθούν, τα κονδυλώματα μπορεί να επιστρέψουν μετά από αρκετούς μήνες αργότερα. Μπορεί να απαιτούνται πολλές θεραπείες.

Ορισμένα κονδυλώματα εξαφανίζονται μόνα τους.  Τα περισσότερα  όμως χρειάζονται θεραπεία. Η αφαίρεση τους δεν μειώνει αναγκαστικά τον κίνδυνο μετάδοσης HPV στο συντροφο.

Οι καπνιστές τσιγάρων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και γενικά ανταποκρίνονται λιγότερο στις θεραπείες.

CIN – ΤΡΑΧΗΛΙΚΗ ΕΝΔΟΕΠΙΘΗΙΑΚΗ ΒΛΑΒΗ – HPV Γυναίκα

Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο οι πρώτες κυτταρικές αλλοιώσεις που προκαλούνται είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση και η διόγκωση των πυρήνων. Οι αλλαγές παρατηρούνται στο test Pap, με τις οποίες εξάγουμε το συμπέρασμα μιας HPV λοίμωξης.

Εάν αυτές οι αλλαγές προχωρήσουν σε ένα επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων προκύπτει η “ελαφρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – ¨Cervical Intraepithelial Neoplasia I”. Ένα στάδιο παρακάτω βρίσκεται η “μεσαίου βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – CIN II. Μια αλλοίωση με σημαντικές κυταρικές αλλαγές αποτελεί η “σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – CIN III..

Αξίζει να καταλάβουμε πως καμία από αυτές τις βλάβες δεν αποτελεί διηθητικό καρκίνο. Σχεδόν πάντα χρειάζονται χρόνια για να μεταπέσουμε από την μια στην επόμενη μορφή δυσπλασίας και να καταλήξουμε ίσως στην κακοήθεια (HPV Γυναίκα). Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάνει αυτές τις καταστάσεις απόλυτα αντιμετωπίσιμες και σας προφυλάσσει.

SIL – Πλακώδης Ενδοεπιθηλιακή Βλάβη

Ένα άλλο αποτέλεσμα που μπορεί να βλέπετε σε εξετάσεις και χρειάζεται αποκρυπτογράφηση είναι το LGSIL και HGSIL. Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων και της HPV λοιμώξης προέκυψε, τα τελευταία χρόνια, μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλοιώσεων και όλα τα στάδια ομαδοποιήθηκαν σε δύο, τοποθετώντας την αθώα HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion). Το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή λεγόμενη HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

HPV ΓΥΝΑΙΚΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV Γυναίκα) αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που επενδύουν τον τράχηλο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο και σχηματίζουν προκαρκινικές ανωμαλίες. Εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να εξελιχθούν σε διηθητικές βλάβες και να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα ιστό.

Παρόλο που παράγοντες όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, το κάπνισμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας και η παρουσία άλλων λοιμώξεων φαίνεται να παίζουν ρόλο, μια γυναίκα πρέπει να έχει μολυνθεί με ορισμένους τύπους HPV υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 υψηλού κινδύνου είναι υπεύθυνοι για το 90% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ HPV ΛΟΙΜΩΞΗ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Ευτυχώς, όχι. Στις περισσότερες γυναίκες με HPV λοίμωξη, οι άμυνες του σώματος είναι αρκετές για να καταστείλουν τον ιό. Για τις γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν και συνήθως για τους τύπους υψηλού κινδύνου του ιού, μπορεί να εμφανιστούν μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα στον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές με την πάροδο αρκετού χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.  Ίσως και να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου αργότερα στη ζωή (HPV Γυναίκα).

Πιο συχνά, η ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN I, II, III) διαρκεί αρκετά χρόνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει ταχύτερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη διάγνωση είναι τόσο σημαντική. Ο συχνός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ Παπανικολάου κρίνονται απαραίτητα σε όλες τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.

O HPV ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ;

Ο πρωκτός εκτείνεται από το πρωκτικό άνοιγμα σε περίπου 4 cm μέσα στο σώμα. Εκεί συνδέεται με το ορθό. Το μέρος του πρωκτού μέσα στο σώμα ονομάζεται πρωκτικός σωλήνας.

HPV Γυναίκα
HPV Γυναίκα

Όταν ο ιός HPV όταν προσβάλει τα κύτταρα του πρωκτού προκαλεί κάποιες μορφολογικές αλλαγές όπως κοιλοκύττωση, παρακεράτωση και διόγκωση των πυρήνων τους. Τα κονδυλώματα είναι αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών αν και θεωρούνται χαμηλού βαθμού κυτταρικές αλλαγές.

Τα κονδυλώματα συνήθως προκαλούνται από HPV 6 και HPV 11, που δεν είναι ογκογόνα στελέχη και σπάνια μπορεί να αποτελέσουν αίτιο κάποιας καρκινογέννεσης.

Συνήθως είναι ασυμπτωματικά ενώ μπορεί μερικές φορές να αιμορραγούν ή να προκαλούν φαγούρα. Τα πρωκτικά κονδυλώματα μπορούν να βρεθούν γύρω από την περιοχή του πρωκτού αλλά και στο εσωτερικό του πρωκτικού καναλιού.

Ορισμένα υποχωρούν από μόνα τους και κάποια χρειάζονται θεραπεία για να υποστρέψουν.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πούμε από την εμφάνιση ή από τα διαγνωστικά στοιχεία ποιοι τύποι θα υποστρέψουν μόνοι τους και που πρέπει να παρέμβουμε (HPV Γυναίκα). Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία κάποια κονδυλώματα θα παραμείνουν τα ίδια. Μερικά θα αυξηθούν σε μέγεθος, και κάποια μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του πρωκτικού καναλιού.

Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε προσβολή των βλεννογόνων από τους άλλους οροτύπους του HPV που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58 – HPV Γυναίκα) προκύπτουν αλλοιώσεις που χρησιμοποιούμε δύο ακρωνύμια για να τις κατατάξουμε. Τις διαχωρίζουμε σε LSIL και ΗSIL. Το LSIL – Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion είναι ένα αρκτικόλεξο για την “χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”. Το ΗSIL – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion” και σημαίνει “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”.

Μια βλάβη είναι μια περιοχή μη φυσιολογικού ιστού. Ο υψηλός βαθμός έναντι του χαμηλού αναφέρεται στην πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποια στιγμή κακοήθεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η HSIL μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως πρωκτική δυσπλασία. Μερικές φορές ωστόσο ο διαχωρισμός μεταξύ των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων και των LSIL είναι ασαφής.

ΠΡΩΚΤΙΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ (HSIL)

Η πρωκτική δυσπλασία, ή HSIL (High Grade Squamous Intraepithelial lesion), είναι μια προκαρκινική κατάσταση αλλά δεν θα πρέπει να την μπερδεύουμε με τον διηθητικό καρκίνο. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση που καλούμαστε και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην καταλήξει σε κακοήθεια.

Αναφέρεται σε ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές στην επένδυση του πρωκτικού καναλιού. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα που συσσωματώνονται μαζί σχηματίζουν μια «βλάβη». Οι περισσότερες αλλοιώσεις δεν αλλάζουν και κάποιες συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται (HPV Γυναίκα).

Το κάπνισμα, η μεγαλύτερη ηλικία, ο μικρότερος αριθμός CD4 και τα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανώς επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια διάγνωση HSIL και ποτέ δεν αναπτύσσουν καρκίνο πρωκτού.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΝΔΟΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ (HSIL) ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΩΚΤΟΥ

ΗPV & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται κυρίως σε δύο μέρη: στο σημείο όπου ο πρωκτικός σωλήνας συναντά το ορθό και στο περι-πρωκτικό δέρμα λίγο έξω από το πρωκτικό άνοιγμα.
Ο καρκίνος του πρωκτού αναπτύσσεται αργά για μια περίοδο ετών. Ξεκινά ως μια προκαρκινική κατάσταση που ονομάζεται “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion (HSIL)», ή «πρωκτική δυσπλασία».

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, γίνουν διηθητικές και επηρεάσουν τους περιβάλλοντες ιστούς. Η διάδοση του πρωκτικού καρκίνου είναι κυρίως μέσω των λεμφαδένων, αν και σπάνια μπορεί να συμβεί μέσω του αίματος.

Οι συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί ενώ υπάρχουν μερικές ομάδες ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτοί είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες και άλλοι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες, άτομα που ζουν με τον ιό HIV (ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και το φύλο), καπνιστές, γυναίκες με ιστορικό HPV των γεννητικών οργάνων και εκείνοι που λαμβάνουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως ως ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού (HPV Γυναίκα).

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει αρκετά η νόσος, οπότε μπορεί να υπάρχει πρωκτικός πόνος, αιμορραγία, αλλαγές στα κόπρανα και ψηλάφηση κάποιου μορφώματος.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης σημάδια πολλών άλλων καταστάσεων.

O πιο συχνός τύπος είναι ένα καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα (SCC). Αυτό συνδέεται με τον HPV, ιδιαίτερα με τον HPV-16.

ΑΛΛΟΙ HPV ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που σχετίζονται περισσότερο με τη σύνδεση HPV Γυναίκα είναι οι καρκίνοι των αμυγδαλών, η βάση της γλώσσας και ο φαρυγγας.

Ενώ μερικές από αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλονται σε μόλυνση από HPV, υπάρχουν προτάσεις ότι μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και στοματικό σεξ μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αύξηση των καρκίνων στο στόμα και στο λαιμό.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε χώρους που σχετίζονται κυρίως με το αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων (γλώσσα, ούλα, δάπεδο του στόματος, ουρανίσκος και άλλες θέσεις στο στόμα) εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης. Αυτές είναι λιγότερο πιθανό να συσχετιστούν με τη λοίμωξη από τον ιό HPV Γυναίκα και η μείωση πιθανόν σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων.
Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Tip: Ενημερωθείτε για το HPV Εμβόλιο.