Έλεγχος Πρωκτικού Ορθρού

Έλεγχος Πρωκτικού Ορθού

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΟΡΘΟΥ

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για το ποια είναι η καλύτερη μορφή εξέτασης και σήμερα δεν υπάρχουν ευρέως αποδεκτές κλινικές οδηγίες για τους γιατρούς σχετικά με τον πρωκτικό έλεγχο (έλεγχος πρωκτικού ορθού).

Ωστόσο, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του πρωκτικού ελέγχου είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν πρώιμα σημάδια πρωκτικών αλλαγών – τα οποία μπορεί ή δεν μπορούν να προχωρήσουν – και να ζητήσουν από τον ιατρό τους να παρακολουθούν τις αλλαγές στον πρωκτό.

Εάν ο γιατρός σας δεν έχει κάνει ποτέ έναν πρωκτικό έλεγχο, είναι σημαντικό να ζητήσετε μια δακτυλική εξέταση ορθού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ομοφυλόφιλους άνδρες άνω των 35 ετών και τους HIV θετικούς ομοφυλόφιλους άνδρες. Αποτελεί την πιο φτηνή και γρήγορη μέθοδο αξιολόγησης της περιοχής, που ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού μπορεί να μας δώσει αρκετές απαντήσεις και κατευθύνσεις

ΕΞΕΤAΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟY ΚΑΙ ΟΡΘΟY 

Μερικοί ομοφυλόφιλοι έχουν ενσωματώσει τον έλεγχο του πρωκτού τους ως μέρος των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό είναι για να ελέγξουν για την ύπαρξη κονδυλωμάτων ή πιθανής δυσπλασίας.

Οι γιατροί μπορεί να παρατηρούν αλλαγές στις περιοχές του δέρματος μέσα και γύρω από τον πρωκτό κατά την φυσική εξέταση ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Πολλές φορές όμως θα είστε εσείς ή ακόμα και ένας σεξουαλικός σύντροφος που μπορεί να δημιουργήσει την υπόνοια κάποιας βλάβης.

Αναζητήστε λοιπόν περιοχές που εμφανίζονται κηλιδωμένες, φλεγμονώδεις, κοκκινωπές ή ακόμα και πιό λευκές από τον περιβάλλοντα ιστό. Κοιτάξτε ή αισθανθείτε γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού σφιγκτήρα και περίπου 2-3 εκατοστά στο κανάλι του πρωκτού, αν πιάνεται κάτι που εξέχει.

Είναι σημαντικό να μην προχωρήσουμε σε συμπεράσματα αν βρεθούν αλλαγές. Οι ραγάδες του πρωκτού και οι αιμορροΐδες είναι πολύ συνηθέστερες αιτίες τέτοιων συμπτωμάτων. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε, ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Οποιαδήποτε προβλήματα με συνεχιζόμενη αιμορραγία ή πόνο στον πρωκτό θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται αμέσως. Καθώς αυτό μπορεί να συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού.

 ΤΥΠΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ – Έλεγχος Πρωκτικού Ορθού

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Όπως και σε άλλες παθήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παθήσεις του μαστού στις γυναίκες. Καλύτερος γιατρός και από το γιατρό στην πρώιμη ανεύρεση κάποιας αλλαγής είναι το ίδιο το άτομο(έλεγχος πρωκτικού ορθού). Μη διστάζετε λοιπόν σε διαστήματα μερικών μηνών να κάνετε μια εξέταση της περιοχής με ψηλάφηση τόσο έξω όσο και του εσωτερικού του πρωκτικού καναλιού, χρησιμοποιώντας κάποιο λιπαντικό μέσο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον σεξουαλικό σας σύντροφο να επισκοπήσει εξωτερικά την περιοχή για την ύπαρξη βλαβών.

ΠΡΩΚΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ένα πρωκτοσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας (συνήθως κατασκευασμένος από πλαστικό), ο οποίος λιπαίνεται και εισάγεται στον πρωκτό. Με τη βοήθεια φωτεινής πηγής είναι δυνατόν να εξεταστεί ολόκληρο το πρωκτικό κανάλι με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση αρκετών καταστάσεων καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές – Έλεγχος Πρωκτικού Ορθού-.

Εάν υπάρχουν υποψίες για αλλαγές, μερικές φορές ο ιατρός μπορεί να παραλάβει μια μικρή βιοψία (δείγμα ιστού) για να καθορίσει εάν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (anal pap test)

Η χρήση του τεστ Παπανικολάου, παρόμοια με εκείνη στα προγράμματα εξέτασης του τραχήλου της μήτρας, βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε πολλά κέντρα. Περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός βαμβακοφόρου στυλεού στον πρωκτό, την περιστροφή σθεναρώς και την απόσυρση, λαμβάνοντας ένα δείγμα από ολόκληρο το τοίχωμα του πρωκτού. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση από κυτταρολόγο. Ενώ αυτή η εξέταση μπορεί να πάρει δυσπλαστικά κύτταρα, μπορεί να μας δώσει και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Όπως τα επιχρίσματα του τραχηλικού Pap, τα πρωκτικά επιχρίσματα μπορούν επίσης να δοκιμαστούν για HPV υψηλού κινδύνου όπως ο HPV-16 και / ή ο HPV-18.

ΟΡΘΟΣΙΓΜΟΕΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ (HRA)

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική (βασισμένη σε μια γυναικολογική εξέτασης που ονομάζεται «κολποσκόπηση»). Χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο και ειδικές τεχνικές χρώσης για τον εντοπισμό των περιοχών του προ-καρκίνου, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται σε βιοψία για περαιτέρω ανάλυση (έλεγχος πρωκτικού ορθού). Η HRA – High Resolution Anoscopy, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μεγαλύτερο αριθμό ανωμαλιών από το τεστ Παπανικολάου, αλλά είναι πολύ πιο άβολο, χρονοβόρο και δαπανηρό.

Ωστόσο, ορισμένοι κλινικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα με HIV με χαμηλό αριθμό CD4, θα πρέπει να έχουν τακτικά τεστ Παπανικολάου και ακόμη και HRAs για την ανίχνευση κυτταρικών αλλαγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικές προκαρκινικές αλλοιώσεις με την εξασθενημένη ανοσία τους. Οι HIV-θετικοί άνθρωποι, γενικά, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλαγών.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμφωνημένες κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αποδείξεις, ορισμένοι κλινικοί γιατροί στις Η.Π.Α. συνιστούν

  • HIV αρνητικοί άντρες που κάνουν σεξ με άντρες να κάνουν πρωκτοσκόπηση ή πρωκτικό τεστ Παπανικολάου κάθε ένα έως τρία χρόνια (έλεγχος πρωκτικού ορθού)
  • HIV θετικοί άνθρωποι να πραγματοποιούν πρωκτοσκόπηση ή τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άνδρες άνω των 35 ετών.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Θεραπεία με Laser CO2, Διαθερμοπηξία & Υγρό άζωτο

Μια διαγνωστική μεθοδος χρησιμοποιείται για την αναγνώριση βλαβών, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται με μια έντονη δέσμη φωτός ή θερμότητας. Παρόλο που χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο και μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή αιμορραγία μετά. Όλες μέθοδοι που εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό, για την άμεση καταστροφή των αλλοιώσεων, με την μέθοδο του laser και της διαθερμοπηξίας να υπερέχουν λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται (έλεγχος πρωκτικού ορθού).

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Υπάρχουν διαθέσιμες δύο φαρμακευτικές ουσίες με διαφορετική δράση και διαφορετική σύσταση που εφαρμόζονται τοπικά. Η αυτό- εφαρμοζόμενη κρέμα Aldara (ιμικιμόδη) είναι το σκεύασμα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις οπού υπάρχουν μικρές αλλοιώσεις ακόμα και αν είναι πολλαπλές, όσο και σαν επικουρική θεραπεία μετά από αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών στο ιατρείο, με στόχο να καταστείλουμε τις μικροσκοπικές βλάβες.

TCA (ΤΡΙΧΛΩΡΙΚΟ ΟΞΥ)

Χρησιμοποιείται βαμβακοφόρος στυλεός εμβαπτισμένος σε διάλυμμα TCA που έρχεται σε επαφή με τις βλάβες. Συνήθως απαιτούνται πολλές θεραπείες για αρκετές εβδομάδες.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η βλάβη αφαιρείται από γενικό χειρούργο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για μεγαλύτερες αλλοιώσεις, που δεν μπορούν να γίνουν λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Τα περισσότερα μικρά κονδυλώματα ή ακόμα και ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες μπορούν να θεραπευτούν αυθόρμητα. Έτσι, μια επιλογή είναι η τακτική παρακολούθηση, συνήθως κάθε ένα ή δύο χρόνια, με τις μεθόδους που έχουμε ήδη αναφέρει.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που αναπτύσσεται ένας καρκίνος, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, γενικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, είναι απίθανο να είναι επωφελής για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις. Ωστόσο, μια μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε  ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση είναι διαθέσιμο μόνο για ενήλικες ως ιδιωτική συνταγή.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV θα μπορούσαν ακόμα να επωφεληθούν από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από τα στελέχη στα οποία δεν έχουν εκτεθεί οι άνδρες (έλεγχος πρωκτικού ορθού). Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από την επανάκτηση ή την επανεμφάνιση στελεχών που έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτά που οδηγούν σε κονδυλώματα και άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.

Το «θεραπευτικό εμβόλιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε εμβόλια που μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, αφού πρώτα έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά εμβόλια HPV που βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι κανένα από τα αποτελέσματα θα έχει οριστικό όφελος. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει γίνει σε τραχηλικές βλάβες, αν και υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον πρωκτό.

Tip: Ενημερωθείτε για τον HPV  στον Άνδρα.