Ελεγχος Κόλπου

έλεγχος κόλπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ – Έλεγχος Κόλπου

Ο έλεγχος κόλπου που θα πραγματοποιήσει ο γυναικολόγος σας θα αποτελέσει το σημαντικότερο και πρώτο βήμα που θα καθορίσει το διαγνωστικό σας  πλάνο. Κάθε γυναίκα που έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή θα πρέπει να πραγματοποιεί ένα ετήσιο ραντεβού με τον γυναικολόγο της, είναι μια καλή συνήθεια με μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Έλεγχος Κόλπου

Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα pap test είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας.

Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.

Ανιχνεύει:

 • προκαρκινικές αλλοιώσεις LSIL & HSIL
 • HPV λοίμωξη
 • καρκινικά κύτταρα
 • άλλες μολύνσεις ενδοτραχήλου και ενδομητρίου

Οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα . Σε γενικές γραμμές , η εξέταση αρχίζει περίπου στην ηλικία των 20 με 25 και συνεχίζεται μέχρι περίπου την ηλικία των 50 με 60. Η εξέταση συνήθως συνιστάται κάθε τρία έως πέντε χρόνια , όσο τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή για να αρχίσουν την εξέταση , και δεν θα πρέπει να ελέγχονται πριν την ηλικία των 21 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον HPV κάνουν σύντομα το τεστ αφού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα έτος , αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να ελέγξει την αρχική μόλυνση Στο τέστ μπορεί να φανεί αυτή η ανοσολογική αντίδραση ως ήπιες ανωμαλίες , οι οποίες συνήθως δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στο άτομο και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις και πιθανή θεραπευτική αντιμετώπιση.

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ – Έλεγχος Κόλπου

Η κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Με τη χρήση κολποσκοπίου, ενός μικροσκόπιου χαμηλής ισχύος, που διαθέτει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις.

Συνήθως μια γυναίκα χρειάζεται να πραγματοποιήσει κολποσκόπηση μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να έχουμε εικόνα των βλαβών,

Επίσης κολποσκόπηση πραγματοποιείται ως μέρος του προεγχειρητικού σχεδιασμού αλλα και της μετεγχειρητικής παρακολούθησης σε γυναίκες με HSIL ή καρκίνο.

Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί κατά την εξέταση να ληφθολυν βιοψίες ή να δράσουμε θεραπευτικά.

Στην κολποσκόπηση:

 • Εντοπίζεται η πλέον άτυπη περιοχή προκειμένου να ληφθεί βιοψία.
 • Εκτιμάται η έκταση των αλλοιώσεων
 • Ειδικά στον τράχηλο αναγνωρίζεται η ζώνη μετάπλασης, αν χρειαστεί λαμβάνονται βιοψίες
 • Τα κολποσκοπικά ευρήματα συνεκτιμώνται στην απόφαση για τη μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Leep – Loop Electrosurgical Excision Procedure (Αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης με αγκύλη και με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος) – Είναι, σήμερα, η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη θεραπεία HSIL. Η ζώνη μετάπλασης αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο ρεύμα.
 • Κωνοειδής εκτομή με Laser CO2– Αφαιρείται η ζώνη μετάπλασης με τη χρήση δέσμης Laser διοξειδίου του άνθρακα.
 • Κωνοειδής εκτομή με νυστέρι – Απαιτεί χορήγηση γενικής αναισθησίας. Γίνεται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Εξάχνωση με Laser – Γίνεται καταστροφή της ζώνης μετάπτωσης με Laser διοξειδίου του άνθρακα, υπό τοπική αναισθησία..
 • Κρυοπηξία – Χρησιμοποιείται υγρό άζωτο για την ψύξη και καταστροφή των αλλοιώσεων. Η μέθοδος αυτή δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα πλέον.
 • Εμβόλιο – Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, είναι απίθανο να είναι επωφελής για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις. Ωστόσο, μια μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση είναι διαθέσιμο μόνο για ενήλικες ως ιδιωτική συνταγή.Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Tip: Ενημερωθείτε για τον ιό HPV στη Γυναίκα.