ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν χορηγούνται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, δεν είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, κορίτσια και νέες γυναίκες από 12 έως 26 ετών μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Ελπίζουμε πως αυτό σύντομα θα αλλάξει και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και το σύνολο του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιάζεται τουλάχιστον πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Μια διεθνής μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε ο εμβολιασμός μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με κάποια άλλη μορφή αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση. Είναι διαθέσιμο για ενήλικες, μόνο ως ιδιωτική συνταγή.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες ή γυναίκες που έχουν ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV θα μπορούσαν ακόμα να επωφεληθούν από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από τα στελέχη στα οποία δεν έχουν εκτεθεί. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από την επανεμφάνιση στελεχών στα οποία έχουν ήδη εκτεθεί και σε αυτά που οδηγούν σε κονδυλώματα ή άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.

Το «θεραπευτικό εμβόλιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε εμβόλια που μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, αφού πρώτα έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά εμβόλια HPV που βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι κανένα από τα αποτελέσματα έχει οριστικό όφελος. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει γίνει σε τραχηλικές βλάβες, αν και υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον πρωκτό.

Τι είναι και τι περιέχει το εμβόλιο HPV;

Το HPV εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό ή τμήμα του και για αυτό δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Περιέχει μία πρωτεΐνη του ιού που παράγεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη αυτή μιμείται τη φυσική λοίμωξη και παράγει αντισώματα στον οργανισμό χωρίς να τον μολύνει. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως προφυλακτικά, πριν δηλαδή την μόλυνση του ατόμου με κάποιο στέλεχος του ιού.

Τρόπος χορήγησης – Εμβόλιο HPV;

Τα εμβόλια χορηγούνται με ενδομυική ένεση σε τρεις δόσεις. Το πιο σύνηθες σχήμα χορήγησης είναι η δεύτερη δόση να ακολουθεί σε διάστημα δυο μηνών. Η τρίτη ακολουθεί σε διάστημα έξι μηνών από την πρώτη.

Γιατί να εμβολιασθώ;

Το εμβόλιο HPV αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πραγματικής πρόληψης.
Παρότι το εμβόλιο καλύπτει από τους συχνότερους υπότυπους υψηλού κινδύνου, δεν σας καλύπτει εξ’ ολοκλήρου. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ο λοιπός κλινικός και εργαστηριακός προληπτικός ελεγχος.

Σε τι βαθμό προστατεύει το εμβόλιο HPV;

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα και των 2 εμβολίων προσεγγίζει το 100% στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 & 18

Πρέπει να εμβολιασθώ πριν να έχω σεξουαλικές επαφές;

Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από τη έναρξη ή όχι των επαφών. Απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών (με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού). Σαφέστατα είναι πλέον αποτελεσματικός ο εμβολιασμός προ της ενάρξεως των σεξουαλικών επαφών.

Είμαι γυναίκα πάνω από 26 ετών, μπορώ να εμβολιασθώ με το εμβόλιο HPV;

Μία γυναίκα μπορεί να μολυνθεί με τον ιό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής της. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση του HPV εμβολίου, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στις γυναίκες ηλικίας 26 έως 45 ετών.

Είμαι άνδρας, μπορώ να εμβολιασθώ με το εμβόλιο HPV;

Παρότι δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα που να επεκτείνει τον εμβολιασμό και στα αγόρια και νέους άνδρες στην Ελλάδα, υπάρχουν χώρες που το κάνουν. Μελέτες δείχνουν την αξία του εμβολιασμού σε gay άνδρες και τον προφυλακτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη δυσπλασιών ακόμα και καρκίνου στην περιοχή του πρωκτού. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να πάρετε μαζί μια απόφαση, για το αν θα πρέπει να εμβολιαστείτε.

Χρειάζεται αναμνηστική δόση του εμβολίου;

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διατίθενται μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αναγκαιότητα αναμνηστικής δόσης των HPV εμβολίων.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Χρήση Προφυλακτικού

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει απόλυτα από τον HPV. Επιβάλλεται όμως γιατί μπορεί να προστατεύσει σε ένα βαθμό από αυτόν. Περισσότερο επειδή προφυλάσει από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Φυσικά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν και μπορεί να ακουστεί σε κάποιες αναγνώστριες αστείο, θα αναφέρουμε ξεχωριστά το πρωκτικό σεξ. Εκεί κρίνεται απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.

Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων

Αποτελεί μια λύση που περιορίζει χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτα πως δεν θα εκτεθείτε στον HPV. Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και με έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα. Βέβαια η πιθανότητες αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των συντρόφων μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί.

Εμβόλιο HPV

Ίσως η μόνος τρόπος πραγματικής πρόληψης. Για την προστασία από τον ιό HPV έχουν αναπτυχθεί εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δρουν πιο αποτελεσματικά εφόσον δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Nέα εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος για να προστατεύουν από ακόμη ευρύτερες σειρές στελεχών HPV. Ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα νέα κορίτσια και στη χώρα μας -έως 26 ετών- λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό δωρεάν ως μέρος ενός προληπτικού προγράμματος.

Συζητήστε μαζί μας για το πως να εμβολιαστείτεΦόρμα Επικοινωνίας