5D4A8539-αντίγραφο-800x533

Μέχρι τώρα στη χώρα μας τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται από διαφορετικές ειδικότητες ανάλογα με την εντόπιση τους.

Έτσι έχουμε συνηθίσει οι γυναικολόγοι να αντιμετωπίζουν τα κονδυλώματα στις γυναίκες και οι δερματολόγοι στους άνδρες. Η δικιά μας φιλοσοφία συνίσταται στη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Kυρίως η παροχή συμβουλευτικής για περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για τον ασθενή που προσπαθεί να καταλάβει που να κατευθυνθεί και πως να αντιμετωπίσει κάτι που αφορά όλο και περισσότερους άνδρες και γυναίκες.

Ο HPV προκαλεί κοινά θηλώματα και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους ο ιός είναι αβλαβής και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι σε θέση να τον καταστείλει, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά προκαρκινικών βλαβών ακόμα και διηθητικών καρκίνων. Συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού, του τραχήλου, του πέους, του κόλπου, του αιδοίου και του στοματοφάρυγγα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ HPV, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 16 & 18 ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την προστασία από τον HPV. Συμπεριλαμβανομένων των δύο στελεχών 16 & 18, που προκαλούν τις περισσότερες κακοήθειες. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εμβόλιο προστατεύει επίσης από δύο κύρια στελέχη που προκαλούν πρωκτικά και γεννητικά κονδυλώματα. Το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό εάν χορηγηθεί πριν από την έκθεση σε HPV. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι, ακόμη και αν είχατε προηγούμενη έκθεση στον ιό HPV, μπορεί να αποκομίσετε κάποιο όφελος από τον εμβολιασμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η ανάγκη που θέλαμε να καλύψουμε είναι η ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης κονδυλωμάτων στην γεννητική και πρωκτική περιοχή. Με ταυτόχρονη έλλειψη κάποιας δομής που να αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα από κάθε σκοπιά.

Καταλαβαίνουμε πως ένας άνδρας ή γυναίκα που αντιλαμβάνεται πως έχει κονδυλώματα ή θέλει να το διερευνήσει πολλές φορές δεν ξέρει πως να το κάνει σωστά και που να ξεκινήσει.

Έχουμε προσπαθήσει να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για εσάς στο πρώτο σας ραντεβού αλλά και στα ραντεβού επανελέγχου. Εφόσον έχετε κάποιες βλάβες από HPV θα τις αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη ειδικότητα. Κατόπιν θα πρέπει να επανελέγχεστε ανά χρονικά διαστήματα που θα καθορίσουμε μαζί.

Η συνεργασία μεταξύ των γιατρών μας, εξασφαλίζει πως εσείς έρχεστε σε ένα σημείο στο χρόνο που σας έχει καθοριστεί και μπορείτε να λειτουργήσετε θεραπευτικά, προληπτικά, αλλά και σε επίπεδο συμβουλευτικής.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Απόστολος Μπανταβάνος | ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Ο δερματολόγος μας θα αναλάβει να κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων. Σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιστορικό σας να καταλλήξει σε μια διάγνωση η τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Όπως το πρωκτικό παπ Τεστ ή η παραπομπή για εξέταση από άλλη ειδικότητα.

Χριστόφορος Λοιζίδης  | ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Ο δερματολόγος μας θα αναλάβει να κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων. Σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιστορικό σας να καταλλήξει σε μια διάγνωση η τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Όπως το πρωκτικό παπ Τεστ ή η παραπομπή για εξέταση από άλλη ειδικότητα.

Τζώνης Παναγιώτης | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ο γυναικολόγος μπορεί να είναι η ειδικότητα που μια γυναίκα θα απευθυνθεί πρώτα, αν διαπιστώσει κάποιες βλάβες στα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Επίσης μέσω του ετήσιου ελέγχου με τεστ – Παπανικολάου μπορεί να προκύψουν ευρήματα σχετιζόμενα με HPV λοίμωξη. Μαζί οι γιατροί μας είτε μετά από απευθείας εξέταση είτε από παραπομπή, θα σας κατευθύνουν για τον υπόλοιπο έλεγχο που πρέπει να πραγματοποιηθεί καθώς και τις θεραπευτικές μας επιλογές.

Παρασκευή Φυτιλή | ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Για να μελετήσουμε το πρωκτικό κανάλι εκτός από το test pap πρωκτού, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πρωκτοσκόπηση ή ορθοσιγμοειδοσκόπηση κατά τις οποίες μπορούμε να παρέμβουμε και θεραπευτικά. Πολύ σημαντικό είναι να καθοριστεί στη συνέχεια ένα πλάνο επανελέγχου σε κάποια χρονικά διαστήματα. Ώστε να εξασφαλίσουμε πως δε θα υπάρξουν βλάβες στην περιοχή που θα αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση για καιρό.

Παναγιώτης Φαρμάκης | ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες ή συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως π.χ. αιμορροειδοπάθεια ή παρουσία κάποιας ραγάδας, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του γενικού χειρουργού. Η επέμβαση που απαιτείται μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Άνάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην μετεγχειρητική πορεία, όπου θεωρούμε πως είναι το κλειδί της επιτυχούς έκβασης ενός χειρουργρείου που αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αικατερίνη Γρηγοράκη | ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

Σε όλες τις περιπτώσεις λαμβάνονται δείγματα που αποστέλλονται για βιοψία. Ώστε να γίνει ταυτοποίηση των υποτύπων του ιού και να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Μεγάλη σημασία έχει πως στο τεστ Pap πρωκτού που πραγματοποιούμε, εφαρμόζεται η τεχνική του υβριδισμού in situ. Τεχνική ανώτερη και από την PCR μιας και μας επιτρέπει πέρα από την ταυτοποίηση του ιού να βγάζουμε συμπεράσματα και για την ενεργότητα της νόσου στην περιοχή.