ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν χορηγούνται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, δεν είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, κορίτσια και νέες γυναίκες από 12 έως 26 ετών μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Ελπίζουμε πως αυτό σύντομα θα αλλάξει και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και το σύνολο του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιάζεται τουλάχιστον πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Μια διεθνής μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε ο εμβολιασμός μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με κάποια άλλη μορφή αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση. Είναι διαθέσιμο για ενήλικες, μόνο ως ιδιωτική συνταγή.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες ή γυναίκες που έχουν ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV θα μπορούσαν ακόμα να επωφεληθούν από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από τα στελέχη στα οποία δεν έχουν εκτεθεί. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από την επανεμφάνιση στελεχών στα οποία έχουν ήδη εκτεθεί και σε αυτά που οδηγούν σε κονδυλώματα ή άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.

Το «θεραπευτικό εμβόλιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε εμβόλια που μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, αφού πρώτα έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά εμβόλια HPV που βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι κανένα από τα αποτελέσματα έχει οριστικό όφελος. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει γίνει σε τραχηλικές βλάβες, αν και υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον πρωκτό.

Τι είναι και τι περιέχει το εμβόλιο HPV;

Το HPV εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό ή τμήμα του και για αυτό δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Περιέχει μία πρωτεΐνη του ιού που παράγεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη αυτή μιμείται τη φυσική λοίμωξη και παράγει αντισώματα στον οργανισμό χωρίς να τον μολύνει. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως προφυλακτικά, πριν δηλαδή την μόλυνση του ατόμου με κάποιο στέλεχος του ιού.

Τρόπος χορήγησης – Εμβόλιο HPV;

Τα εμβόλια χορηγούνται με ενδομυική ένεση σε τρεις δόσεις. Το πιο σύνηθες σχήμα χορήγησης είναι η δεύτερη δόση να ακολουθεί σε διάστημα δυο μηνών. Η τρίτη ακολουθεί σε διάστημα έξι μηνών από την πρώτη.

Γιατί να εμβολιασθώ;

Το εμβόλιο HPV αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πραγματικής πρόληψης.
Παρότι το εμβόλιο καλύπτει από τους συχνότερους υπότυπους υψηλού κινδύνου, δεν σας καλύπτει εξ’ ολοκλήρου. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ο λοιπός κλινικός και εργαστηριακός προληπτικός ελεγχος.

Σε τι βαθμό προστατεύει το εμβόλιο HPV;

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα και των 2 εμβολίων προσεγγίζει το 100% στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 & 18

Πρέπει να εμβολιασθώ πριν να έχω σεξουαλικές επαφές;

Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από τη έναρξη ή όχι των επαφών. Απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών (με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού). Σαφέστατα είναι πλέον αποτελεσματικός ο εμβολιασμός προ της ενάρξεως των σεξουαλικών επαφών.

Είμαι γυναίκα πάνω από 26 ετών, μπορώ να εμβολιασθώ με το εμβόλιο HPV;

Μία γυναίκα μπορεί να μολυνθεί με τον ιό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής της. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση του HPV εμβολίου, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στις γυναίκες ηλικίας 26 έως 45 ετών.

Είμαι άνδρας, μπορώ να εμβολιασθώ με το εμβόλιο HPV;

Παρότι δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα που να επεκτείνει τον εμβολιασμό και στα αγόρια και νέους άνδρες στην Ελλάδα, υπάρχουν χώρες που το κάνουν. Μελέτες δείχνουν την αξία του εμβολιασμού σε gay άνδρες και τον προφυλακτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη δυσπλασιών ακόμα και καρκίνου στην περιοχή του πρωκτού. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να πάρετε μαζί μια απόφαση, για το αν θα πρέπει να εμβολιαστείτε.

Χρειάζεται αναμνηστική δόση του εμβολίου;

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διατίθενται μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αναγκαιότητα αναμνηστικής δόσης των HPV εμβολίων.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Χρήση Προφυλακτικού

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει απόλυτα από τον HPV. Επιβάλλεται όμως γιατί μπορεί να προστατεύσει σε ένα βαθμό από αυτόν. Περισσότερο επειδή προφυλάσει από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Φυσικά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν και μπορεί να ακουστεί σε κάποιες αναγνώστριες αστείο, θα αναφέρουμε ξεχωριστά το πρωκτικό σεξ. Εκεί κρίνεται απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.

Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων

Αποτελεί μια λύση που περιορίζει χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτα πως δεν θα εκτεθείτε στον HPV. Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και με έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα. Βέβαια η πιθανότητες αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των συντρόφων μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί.

Εμβόλιο HPV

Ίσως η μόνος τρόπος πραγματικής πρόληψης. Για την προστασία από τον ιό HPV έχουν αναπτυχθεί εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δρουν πιο αποτελεσματικά εφόσον δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Nέα εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος για να προστατεύουν από ακόμη ευρύτερες σειρές στελεχών HPV. Ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα νέα κορίτσια και στη χώρα μας -έως 26 ετών- λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό δωρεάν ως μέρος ενός προληπτικού προγράμματος.

Συζητήστε μαζί μας για το πως να εμβολιαστείτεΦόρμα Επικοινωνίας

Έλεγχος Στοματοφάρυγκα

Έλεγχος Στοματοφάρυγκα

Πραγματοποιείται επισκοπικός έλεγχος στοματοφάρυγκα. Επιπλέον μπορεί να ληφθεί επίχρισμα όμοιο με το τεστ Παπανικολάου και να αποσταλεί στο κυτταρολογικό εργαστήριο για μελέτη.

Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να προβούμε σε θεραπευτική αντιμετώπιση η προγραμματισμό κάποιου ραντεβού επανελέγχου.

Tip:  Ενημερωθείτε για τον Εμβόλιο HPV

Ελεγχος Κόλπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ – Έλεγχος Κόλπου

Ο έλεγχος κόλπου που θα πραγματοποιήσει ο γυναικολόγος σας θα αποτελέσει το σημαντικότερο και πρώτο βήμα που θα καθορίσει το διαγνωστικό σας  πλάνο. Κάθε γυναίκα που έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή θα πρέπει να πραγματοποιεί ένα ετήσιο ραντεβού με τον γυναικολόγο της, είναι μια καλή συνήθεια με μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Έλεγχος Κόλπου

Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα pap test είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας.

Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.

Ανιχνεύει:

 • προκαρκινικές αλλοιώσεις LSIL & HSIL
 • HPV λοίμωξη
 • καρκινικά κύτταρα
 • άλλες μολύνσεις ενδοτραχήλου και ενδομητρίου

Οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα . Σε γενικές γραμμές , η εξέταση αρχίζει περίπου στην ηλικία των 20 με 25 και συνεχίζεται μέχρι περίπου την ηλικία των 50 με 60. Η εξέταση συνήθως συνιστάται κάθε τρία έως πέντε χρόνια , όσο τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή για να αρχίσουν την εξέταση , και δεν θα πρέπει να ελέγχονται πριν την ηλικία των 21 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον HPV κάνουν σύντομα το τεστ αφού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα έτος , αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να ελέγξει την αρχική μόλυνση Στο τέστ μπορεί να φανεί αυτή η ανοσολογική αντίδραση ως ήπιες ανωμαλίες , οι οποίες συνήθως δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στο άτομο και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις και πιθανή θεραπευτική αντιμετώπιση.

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ – Έλεγχος Κόλπου

Η κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Με τη χρήση κολποσκοπίου, ενός μικροσκόπιου χαμηλής ισχύος, που διαθέτει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις.

Συνήθως μια γυναίκα χρειάζεται να πραγματοποιήσει κολποσκόπηση μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να έχουμε εικόνα των βλαβών,

Επίσης κολποσκόπηση πραγματοποιείται ως μέρος του προεγχειρητικού σχεδιασμού αλλα και της μετεγχειρητικής παρακολούθησης σε γυναίκες με HSIL ή καρκίνο.

Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί κατά την εξέταση να ληφθολυν βιοψίες ή να δράσουμε θεραπευτικά.

Στην κολποσκόπηση:

 • Εντοπίζεται η πλέον άτυπη περιοχή προκειμένου να ληφθεί βιοψία.
 • Εκτιμάται η έκταση των αλλοιώσεων
 • Ειδικά στον τράχηλο αναγνωρίζεται η ζώνη μετάπλασης, αν χρειαστεί λαμβάνονται βιοψίες
 • Τα κολποσκοπικά ευρήματα συνεκτιμώνται στην απόφαση για τη μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Leep – Loop Electrosurgical Excision Procedure (Αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης με αγκύλη και με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος) – Είναι, σήμερα, η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη θεραπεία HSIL. Η ζώνη μετάπλασης αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο ρεύμα.
 • Κωνοειδής εκτομή με Laser CO2– Αφαιρείται η ζώνη μετάπλασης με τη χρήση δέσμης Laser διοξειδίου του άνθρακα.
 • Κωνοειδής εκτομή με νυστέρι – Απαιτεί χορήγηση γενικής αναισθησίας. Γίνεται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Εξάχνωση με Laser – Γίνεται καταστροφή της ζώνης μετάπτωσης με Laser διοξειδίου του άνθρακα, υπό τοπική αναισθησία..
 • Κρυοπηξία – Χρησιμοποιείται υγρό άζωτο για την ψύξη και καταστροφή των αλλοιώσεων. Η μέθοδος αυτή δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα πλέον.
 • Εμβόλιο – Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, είναι απίθανο να είναι επωφελής για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις. Ωστόσο, μια μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση είναι διαθέσιμο μόνο για ενήλικες ως ιδιωτική συνταγή.Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Tip: Ενημερωθείτε για τον ιό HPV στη Γυναίκα.

Έλεγχος Πρωκτικού Ορθρού

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΟΡΘΟΥ

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για το ποια είναι η καλύτερη μορφή εξέτασης και σήμερα δεν υπάρχουν ευρέως αποδεκτές κλινικές οδηγίες για τους γιατρούς σχετικά με τον πρωκτικό έλεγχο (έλεγχος πρωκτικού ορθού).

Ωστόσο, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του πρωκτικού ελέγχου είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν πρώιμα σημάδια πρωκτικών αλλαγών – τα οποία μπορεί ή δεν μπορούν να προχωρήσουν – και να ζητήσουν από τον ιατρό τους να παρακολουθούν τις αλλαγές στον πρωκτό.

Εάν ο γιατρός σας δεν έχει κάνει ποτέ έναν πρωκτικό έλεγχο, είναι σημαντικό να ζητήσετε μια δακτυλική εξέταση ορθού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ομοφυλόφιλους άνδρες άνω των 35 ετών και τους HIV θετικούς ομοφυλόφιλους άνδρες. Αποτελεί την πιο φτηνή και γρήγορη μέθοδο αξιολόγησης της περιοχής, που ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού μπορεί να μας δώσει αρκετές απαντήσεις και κατευθύνσεις

ΕΞΕΤAΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟY ΚΑΙ ΟΡΘΟY 

Μερικοί ομοφυλόφιλοι έχουν ενσωματώσει τον έλεγχο του πρωκτού τους ως μέρος των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό είναι για να ελέγξουν για την ύπαρξη κονδυλωμάτων ή πιθανής δυσπλασίας.

Οι γιατροί μπορεί να παρατηρούν αλλαγές στις περιοχές του δέρματος μέσα και γύρω από τον πρωκτό κατά την φυσική εξέταση ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Πολλές φορές όμως θα είστε εσείς ή ακόμα και ένας σεξουαλικός σύντροφος που μπορεί να δημιουργήσει την υπόνοια κάποιας βλάβης.

Αναζητήστε λοιπόν περιοχές που εμφανίζονται κηλιδωμένες, φλεγμονώδεις, κοκκινωπές ή ακόμα και πιό λευκές από τον περιβάλλοντα ιστό. Κοιτάξτε ή αισθανθείτε γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού σφιγκτήρα και περίπου 2-3 εκατοστά στο κανάλι του πρωκτού, αν πιάνεται κάτι που εξέχει.

Είναι σημαντικό να μην προχωρήσουμε σε συμπεράσματα αν βρεθούν αλλαγές. Οι ραγάδες του πρωκτού και οι αιμορροΐδες είναι πολύ συνηθέστερες αιτίες τέτοιων συμπτωμάτων. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε, ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Οποιαδήποτε προβλήματα με συνεχιζόμενη αιμορραγία ή πόνο στον πρωκτό θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται αμέσως. Καθώς αυτό μπορεί να συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού.

 ΤΥΠΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ – Έλεγχος Πρωκτικού Ορθού

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Όπως και σε άλλες παθήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παθήσεις του μαστού στις γυναίκες. Καλύτερος γιατρός και από το γιατρό στην πρώιμη ανεύρεση κάποιας αλλαγής είναι το ίδιο το άτομο(έλεγχος πρωκτικού ορθού). Μη διστάζετε λοιπόν σε διαστήματα μερικών μηνών να κάνετε μια εξέταση της περιοχής με ψηλάφηση τόσο έξω όσο και του εσωτερικού του πρωκτικού καναλιού, χρησιμοποιώντας κάποιο λιπαντικό μέσο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον σεξουαλικό σας σύντροφο να επισκοπήσει εξωτερικά την περιοχή για την ύπαρξη βλαβών.

ΠΡΩΚΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ένα πρωκτοσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας (συνήθως κατασκευασμένος από πλαστικό), ο οποίος λιπαίνεται και εισάγεται στον πρωκτό. Με τη βοήθεια φωτεινής πηγής είναι δυνατόν να εξεταστεί ολόκληρο το πρωκτικό κανάλι με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση αρκετών καταστάσεων καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές – Έλεγχος Πρωκτικού Ορθού-.

Εάν υπάρχουν υποψίες για αλλαγές, μερικές φορές ο ιατρός μπορεί να παραλάβει μια μικρή βιοψία (δείγμα ιστού) για να καθορίσει εάν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (anal pap test)

Η χρήση του τεστ Παπανικολάου, παρόμοια με εκείνη στα προγράμματα εξέτασης του τραχήλου της μήτρας, βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε πολλά κέντρα. Περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός βαμβακοφόρου στυλεού στον πρωκτό, την περιστροφή σθεναρώς και την απόσυρση, λαμβάνοντας ένα δείγμα από ολόκληρο το τοίχωμα του πρωκτού. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση από κυτταρολόγο. Ενώ αυτή η εξέταση μπορεί να πάρει δυσπλαστικά κύτταρα, μπορεί να μας δώσει και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Όπως τα επιχρίσματα του τραχηλικού Pap, τα πρωκτικά επιχρίσματα μπορούν επίσης να δοκιμαστούν για HPV υψηλού κινδύνου όπως ο HPV-16 και / ή ο HPV-18.

ΟΡΘΟΣΙΓΜΟΕΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ (HRA)

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική (βασισμένη σε μια γυναικολογική εξέτασης που ονομάζεται «κολποσκόπηση»). Χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο και ειδικές τεχνικές χρώσης για τον εντοπισμό των περιοχών του προ-καρκίνου, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται σε βιοψία για περαιτέρω ανάλυση (έλεγχος πρωκτικού ορθού). Η HRA – High Resolution Anoscopy, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μεγαλύτερο αριθμό ανωμαλιών από το τεστ Παπανικολάου, αλλά είναι πολύ πιο άβολο, χρονοβόρο και δαπανηρό.

Ωστόσο, ορισμένοι κλινικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα με HIV με χαμηλό αριθμό CD4, θα πρέπει να έχουν τακτικά τεστ Παπανικολάου και ακόμη και HRAs για την ανίχνευση κυτταρικών αλλαγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικές προκαρκινικές αλλοιώσεις με την εξασθενημένη ανοσία τους. Οι HIV-θετικοί άνθρωποι, γενικά, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλαγών.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμφωνημένες κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αποδείξεις, ορισμένοι κλινικοί γιατροί στις Η.Π.Α. συνιστούν

 • HIV αρνητικοί άντρες που κάνουν σεξ με άντρες να κάνουν πρωκτοσκόπηση ή πρωκτικό τεστ Παπανικολάου κάθε ένα έως τρία χρόνια (έλεγχος πρωκτικού ορθού)
 • HIV θετικοί άνθρωποι να πραγματοποιούν πρωκτοσκόπηση ή τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άνδρες άνω των 35 ετών.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Θεραπεία με Laser CO2, Διαθερμοπηξία & Υγρό άζωτο

Μια διαγνωστική μεθοδος χρησιμοποιείται για την αναγνώριση βλαβών, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται με μια έντονη δέσμη φωτός ή θερμότητας. Παρόλο που χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο και μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή αιμορραγία μετά. Όλες μέθοδοι που εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό, για την άμεση καταστροφή των αλλοιώσεων, με την μέθοδο του laser και της διαθερμοπηξίας να υπερέχουν λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται (έλεγχος πρωκτικού ορθού).

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Υπάρχουν διαθέσιμες δύο φαρμακευτικές ουσίες με διαφορετική δράση και διαφορετική σύσταση που εφαρμόζονται τοπικά. Η αυτό- εφαρμοζόμενη κρέμα Aldara (ιμικιμόδη) είναι το σκεύασμα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις οπού υπάρχουν μικρές αλλοιώσεις ακόμα και αν είναι πολλαπλές, όσο και σαν επικουρική θεραπεία μετά από αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών στο ιατρείο, με στόχο να καταστείλουμε τις μικροσκοπικές βλάβες.

TCA (ΤΡΙΧΛΩΡΙΚΟ ΟΞΥ)

Χρησιμοποιείται βαμβακοφόρος στυλεός εμβαπτισμένος σε διάλυμμα TCA που έρχεται σε επαφή με τις βλάβες. Συνήθως απαιτούνται πολλές θεραπείες για αρκετές εβδομάδες.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η βλάβη αφαιρείται από γενικό χειρούργο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για μεγαλύτερες αλλοιώσεις, που δεν μπορούν να γίνουν λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Τα περισσότερα μικρά κονδυλώματα ή ακόμα και ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες μπορούν να θεραπευτούν αυθόρμητα. Έτσι, μια επιλογή είναι η τακτική παρακολούθηση, συνήθως κάθε ένα ή δύο χρόνια, με τις μεθόδους που έχουμε ήδη αναφέρει.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που αναπτύσσεται ένας καρκίνος, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, γενικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται επί του παρόντος στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο για «προφυλακτική χρήση». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έκθεση στον HPV (δηλ. τυπικά προτού ένα άτομο αρχίσει να κάνει σεξ). Επομένως, είναι απίθανο να είναι επωφελής για τους ανθρώπους με υπάρχουσες αλλοιώσεις. Ωστόσο, μια μελέτη πρότεινε ένα πιθανό πρόσθετο όφελος όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί με χειρουργικές θεραπείες. Διαπιστώθηκε  ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης βλαβών ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση είναι διαθέσιμο μόνο για ενήλικες ως ιδιωτική συνταγή.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV θα μπορούσαν ακόμα να επωφεληθούν από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από τα στελέχη στα οποία δεν έχουν εκτεθεί οι άνδρες (έλεγχος πρωκτικού ορθού). Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από την επανάκτηση ή την επανεμφάνιση στελεχών που έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτά που οδηγούν σε κονδυλώματα και άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.

Το «θεραπευτικό εμβόλιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε εμβόλια που μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, αφού πρώτα έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά εμβόλια HPV που βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι κανένα από τα αποτελέσματα θα έχει οριστικό όφελος. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει γίνει σε τραχηλικές βλάβες, αν και υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον πρωκτό.

Tip: Ενημερωθείτε για τον HPV  στον Άνδρα.

Έλεγχος Γεννητικών Οργάνων

Ο έλεγχος γεννητικών οργάνων (έξω) συνίσταται σε μια πλήρη δερματολογική εξέταση της περιοχής για ανεύρεση πιθανών κονδυλωμάτων. Καθών και διαφοριάγνωση τους από άλλα μορφώματα που πιθανώς να σας προκαλούν σύγχυση.

Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε καλό είναι να απευθυνθείται στο γιατρό σας. Πριν ακόμα αρχίσετε να βγάζετε συμπεράσματα.

Tip:  Ενημερωθείτε σχετικά με τον Έλεγχο Στοματοφάρυγγα.

Hpv Άνδρας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papiloma virus (HPV) δεν είναι ένας ιός. Είναι μια οικογένεια περίπου 200 διαφορετικών, που προκαλούν τα κοινά θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, προκαρκινικές βλάβες και κάποιους καρκίνους.

Υπάρχουν κάποιοι υπότυποι που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58). Αυτοί συσχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι “χαμηλού κινδύνου” (όπως ο 6 και ο 11) προκαλούν μονάχα γεννητικά κονδυλώματα και καλοήθεις μεταπλασίες του τραχήλου.

Η πλειοψηφία των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, περί το 80%, αποκτά τουλάχιστον έναν υπότυπο του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ακόμη και οι άνθρωποι με έναν σεξουαλικό σύντροφο σε όλη τους τη ζωή μπορούν να έχουν HPV λοίμωξη. Εφόσον φυσικά το φέρει ο/η σύντροφός τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να παραμείνουν ασυμπτωματικοί και να καταστείλουν τον ιό στο σώμα τους.

Αυτο γίνεται μέσα σε μια περίοδο ενός έως δύο ετών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αργότερα. Ακόμα και χρόνια μετά την επαφή με τον ιό.

Πρόκειται για έναν επιθηλιοτρόπο ιό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα κύτταρα που καλύπτουν  το σώμα μας, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος. Ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας και ο πρωκτός αποτελούν μερικά παραδείγματα.

Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο. Ο καθένας από αυτούς έχει περιοχή προτίμησης που παρουσιάζεται ή που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Περίπου 41 τύποι HPV μεταφέρονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή μονάχα το διεισδυτικό σεξ. Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να προστατεύσουν απόλυτα. Περιοχές του σώματος παραμένουν ακάλυπτες κατά την επαφή. Έτσι, η μεταφορά του ιού μπορεί να γίνει με τα χέρια ή και τα σεξουαλικά βοηθήματα. 

ΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

 

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο HPV δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Μερικοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να καταστείλουν τον ιό και αυτό μπορεί να προκαλέσει:

 • Γεννητικά κονδυλώματα στο πέος και τον πρωκτό. Αυτοί οι τύποι κονδυλωμάτων είναι πιθανόν να υπάρχουν στα χείλη και στο στόμα.
 • Προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες στον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα (συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών).

Μόνο συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού προκαλούν καρκινικές βλάβες. Ακόμα και αν έρθετε σε επαφή με αυτούς οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μικρές. Συνήθως μια προκαρκινική βλάβη χρειάζεται να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό και να εξελιχθεί.
Παρόλο που ορισμένα στελέχη του HPV σχετίζονται με κακοήθειες, δύο είναι τα κύρια καρκινογόνα,  το 16 και το 18 – τα οποία προκαλούν το 70% των καρκινογεννέσεων παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι ο HPV είναι υπεύθυνος για περίπου το 5% των καρκίνων παγκοσμίως. Ωστόσο, ο πρωκτικός καρκίνος είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους για άτομα που ζουν με τον ιό HIV.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ;

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Κυριότερος, αλλά όχι αποκλειστικός τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, πρωκτική αλλά και στοματική. H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι αρκετή για την μετάδοση του ιού. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού HPV κατά τον τοκετό από την έγκυο στο νεογνό. Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικά μετάδοσης του ιού από επιφάνειες του περιβάλλοντος.

Σεξουαλικά βοηθήματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα αποτελούν μέσο μετάδοσης,. Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε αυτά προφυλακτικό και να καθαρίζονται ανάμεσα στις χρήσεις σε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από έναν άνθρωπο σε άλλο, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και έτη μετά την μόλυνση. Αυτό κάνει δύσκολη την αναγνώριση από το άτομο για το πότε ακριβώς μολύνθηκε. Ο HPV είναι τόσο κοινός, που θεωρείται ότι σχεδόν όλοι θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον έναν τύπο του ιού, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

HPV ΚΑΙ ΣΤΡΕΪΤ ΑΝΔΡΕΣ

Είναι ένα δύσκολο θέμα στην προσέγγιση του μιας. Οι περισσότεροι στρέιτ άντρες θεωρούν πως τα κονδυλώματα είναι ένα θέμα που δε τους αγγίζει αλλά κάνουν μεγάλο λάθος (HPV Άνδρας). Ένα μεγάλο μέρος των σεξουαλικά ενεργών στρέιτ ανδρών παραμένουν ασυμπτωματικοί μιας και είναι δυσκολότερο να εμφανίσουν βλάβες στο πέος ή οι βλάβες είναι μικροσκοπικές με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είτε κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις είτε και με επαφή με περιοχές που μένουν ακάλυπτες από το προφυλακτικό. Επίσης κάτι στο οποίο δε θα πρέπει να κλείνουν αυτιά και μάτια είναι πως μπορεί να εμφανίσουν βλάβες και σε περιοχές όπως το περίνεο ή περιπρωκτικά, ακόμα και μέσα στον πρωκτό. Αυτό δεν τους κάνει λιγότερο άντρες και δε θα πρέπει να παραμελούν πιθανά σημάδια τα οποία διαπιστώνουν.
Για παράδειγμα, ένας στρέιτ άντρας που έχει μικροσκοπικές βλάβες στη βάση του πέους και ξυρίζεται στη περιοχή μεταφέρει σε όλη την έκταση τον ιό. Αυξάνει έτσι την πιθανότητα να αναπτύξει κονδυλώματα ακόμα και περιπρωκτικά. Και επειδή σε αυτό τον ιστοχώρο δεν χωράνε ταμπού, υπάρχουν στρέιτ ζευγάρια που παίζουν με διάφορους τρόπους που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων στον άνδρα.

Στην Κ41 ο έλεγχος ενός ατόμου όσον αφορά τα κονδυλώματα είναι πάντα πλήρης. Επιπλέον λαμβάνουμε πάντα υπόψιν και επιμέρους στοιχεία με τα οποία, θα μας κατευθύνετε αφού σας κατευθύνουμε. 

HPV ΚΑΙ GAY ΑΝΔΡΕΣ

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ή γενικά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού καθώς και των πιο σοβαρών βλαβών τις περιοχής που μπορεί να ακολουθήσουν (HPV Άνδρας).

Κάθε χρόνο ο καρκίνος του πρωκτού διαγιγνώσκεται σε περίπου δύο άτομα ανά 100 000 στο γενικό πληθυσμό.

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες είναι περίπου 20 φορές πιο πιθανό από τους ετεροφυλόφιλους άντρες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού και οι θετικοί στον ιό HIV άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες είναι ακόμη πιο πιθανό (έως και 100 φορές περισσότερο από τη γενική κοινότητα). Η πιθανότητες ανάπτυξης κονδυλωμάτων στο πέος και το όσχεο είναι ίδιες όπως και των στρέιτ ανδρών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Ο HPV;

Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές. Ωστόσο, καθώς ο ιός HPV μπορεί να μολύνει περιοχές του σώματος που δεν καλύπτονται από προφυλακτικά, δεν προστατεύουν πλήρως από τον ιό (HPV Άνδρας). Τα δάχτυλα και τα σεξουαλικά παιχνίδια που εμπλέκονται στο πρωκτικό σεξ, καθώς και στο στοματικό σεξ, μπορούν να μεταδώσουν τον HPV.

Έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την προστασία από τον ιό HPV, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού. Είναι πιο αποτελεσματικά εάν δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Τα νέα εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος για να προστατεύονται από ακόμη ευρύτερες σειρές στελεχών HPV.

Ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα νέα κορίτσια και στη χώρα μας λαμβάνουν τώρα αυτό ως μέρος ενός προληπτικού προγράμματος.

Σε άλλες χώρες στον προληπτικό αυτό εμβολιασμό έχουν από το 2013, ενταχθεί και τα αγόρια (HPV Άνδρας). Με εντυπωσιακή και σταθερή μείωση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μεταξύ των νέων γυναικών και ανδρων. Κάτι τέτοιο ελπίζουμε να συμβεί σύντομα και την Ελλάδα.

ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό HPV θα μπορούσαν ακόμη να επωφεληθούν από τα αντι-HPV εμβόλια. Ακόμη και αν έχετε ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV στα οποία στοχεύει το εμβόλιο, ίσως εξακολουθήσετε να επωφεληθείτε από αυτό προστατεύοντας από άλλα στελέχη στα οποία δεν έχετε ακόμη εκτεθεί.

Στα άτομα με ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης, ο εμβολιασμός μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από την επανάληψη ή επανεμφάνιση λοιμώξεων που οδηγούν σε κονδυλώματα και άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV.

ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ – ΠΡΩΚΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αναπτυχθούν στο πέος, το όσχεο ή τη βουβωνική χώρα. Τα πρωκτικά κονδυλώματα είναι ουσιαστικά ταυτόσημες αναπτύξεις που εμφανίζονται στον πρωκτό (HPV άνδρας). Μπορούν να υπεγείρονται, να είναι επίπεδα ή με μίσχο (σε σχήμα κουνουπιδιού). Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αν και μπορεί να προκαλούν φαγούρα.

Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον που φέρει τον ιό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με HPV δεν έχουν συμπτώματα, δεν γνωρίζουν τη μόλυνση τους και έτσι δεν θα αντιληφθούν ότι μπορούν να τα μεταδώσουν.

Οι ορότυποι υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18) δεν είναι η αιτία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, αλλα μπορεί να συνυπάρχουν πολλές φορές στις βλάβες (HPV Άνδρας). Τα κονδυλώματα πιθανότατα δεν έχουν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Ωστόσο, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα με τις προκαρκινικές βλάβες και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να τα διαχωρίσουμε.

Η κυτταρολογική ή παθολογανατομική μελέτη των βλαβών μπορεί μονάχα να μας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, και να μας κατευθύνει για το σωστό θεραπευτικό μας πλάνο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενα σκευάσματα που εφαρμόζεται στο σπίτι ή θεραπείες στο ιατρείο. Συχνά γίνεται συνδυαμός των δύο για να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, και πως αντιμετωπιστούν ακόμα και οι μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές στον γιατρό για να τις αντιμετωπίσει.

 • Συνταγογραφούμενα σκευάσματα – Υπάρχουν διαθέσιμες δύο φαρμακευτικές ουσίες με διαφορετική δράση και διαφορετική σύσταση που εφαρμόζονται τοπικά. Η αυτό- εφαρμοζόμενη κρέμα Aldara (ιμικιμόδη) είναι το σκεύασμα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις οπού υπάρχουν μικρές βλάβες ακόμα και αν είναι πολλαπλές. Όσο και σαν επικουρική θεραπεία μετά από αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών στο ιατρείο, με στόχο να καταστείλουμε τις μικροσκοπικές βλάβες.
 • Laser εξάχνωση, Διαθερμοπηξία, Υγρό άζωτο – Όλες μέθοδοι που εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό, για την άμεση καταστροφή των κονδυλωμάτων, με την μέθοδο του laser και της διαθερμοπηξίας να υπερέχουν λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται.
 • Χειρουργική αφαίρεση – Σε περιπτώσεις που έχουμε εκτεταμένες βλάβες θα πρέπει να πραγματοποιείται χειρουργική τους αφαίρεση, υπό τοπική ή μερικές φορές και γενική αναισθησία. Η συχνότητα που απαιτείται κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλη. Σίγουρα έχει σχέση με το πόσο θα αφήσουμε τα ορατά κονδυλώματα να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.

Καμία θεραπεία δεν είναι καλύτερη από την άλλη – HPV Άνδρας.

Ακόμα κι αν αφαιρεθούν, τα κονδυλώματα μπορεί να επιστρέψουν μετά από αρκετούς μήνες αργότερα (HPV Άνδρας). Μπορεί να απαιτούνται πολλές θεραπείες.

Ορισμένα κονδυλώματα εξαφανίζονται μόνα τους. Τα περισσότερα όμως χρειάζονται θεραπεία. Η αφαίρεση τους δεν μειώνει αναγκαστικά τον κίνδυνο μετάδοσης HPV στο σύντροφο.

Οι καπνιστές τσιγάρων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και γενικά ανταποκρίνονται λιγότερο στις θεραπείες.

O HPV ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ;

Ο πρωκτός εκτείνεται από το πρωκτικό άνοιγμα σε περίπου 4 cm μέσα στο σώμα, όπου συνδέεται με το ορθό. Το μέρος του πρωκτού μέσα στο σώμα ονομάζεται πρωκτικός σωλήνας.

Όταν ο ιός HPV προσβάλει τα κύτταρα του πρωκτού προκαλεί κάποιες μορφολογικές αλλαγές όπως κοιλοκύττωση, παρακεράτωση και διόγκωση των πυρήνων τους. Τα κονδυλώματα είναι αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών αν και θεωρούνται χαμηλού βαθμού κυτταρικές αλλαγές.

HPV 6 και HPV 11

Τα κονδυλώματα συνήθως προκαλούνται από HPV 6 και HPV 11. Αυτά δεν είναι ογκογόνα στελέχη και σπάνια μπορεί να αποτελέσουν αίτιο κάποιας καρκινογέννεσης.

Συνήθως είναι ασυμπτωματικά ενώ μπορεί μερικές φορές να αιμορραγούν ή να προκαλούν φαγούρα. Τα πρωκτικά κονδυλώματα μπορούν να βρεθούν γύρω από την περιοχή του  πρωκτού αλλά και  στο εσωτερικό του πρωκτικού καναλιού.

Ορισμένα υποχωρούν από μόνα τους. Κάποια χρειάζονται θεραπεία για να υποστρέψουν. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πούμε από την εμφάνιση ή από τα διαγνωστικά στοιχεία ποιοι τύποι θα υποστρέψουν μόνοι τους και που πρέπει να παρέμβουμε (HPV άνδρας). Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία κάποια κονδυλώματα θα παραμείνουν τα ίδια. Μερικά θα αυξηθούν σε μέγεθος, και κάποια μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του πρωκτικού καναλιού. 

LSIL & HSIL

Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε προσβολή των βλεννογόνων από τους άλλους οροτύπους του HPV που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58) προκύπτουν αλλοιώσεις που χρησιμοποιούμε δύο ακρωνύμια για να τις κατατάξουμε και να τις διαχωρίσουμε LSIL και ΗSIL. Το LSIL – Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion είναι ένα αρκτικόλεξο για την “χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”. Το ΗSIL – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion” και σημαίνει “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”.

Μια βλάβη είναι μια περιοχή μη φυσιολογικού ιστού. Ο υψηλός βαθμός έναντι του χαμηλού αναφέρεται στην πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποια στιγμή κακοήθεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η HSIL μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως πρωκτική δυσπλασία και μερικές φορές ο διαχωρισμός μεταξύ των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων και των LSIL είναι ασαφής. 

ΠΡΩΚΤΙΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ (HSIL)

Η πρωκτική δυσπλασία, ή  HSIL (High Grade Squamous Intraepithelial lesion), είναι μια προκαρκινική κατάσταση αλλά δεν θα πρέπει να την μπερδεύουμε με τον διηθητικό καρκίνο. Πρόκειται  για μια συχνή κατάσταση που καλούμαστε και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην καταλήξει σε κακοήθεια.

Αναφέρεται σε ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές στην επένδυση του πρωκτικού καναλιού. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα που συσσωματώνονται μαζί σχηματίζουν μια «βλάβη». Οι περισσότερες αλλοιώσεις δεν αλλάζουν και κάποιες συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται.

Υπάρχει περιορισμένη συναίνεση σχετικά με τα ποσοστά εξέλιξης από αυτές τις μεταβολές των κυττάρων σε καρκίνο του πρωκτού, αλλά τα υπολογιζόμενα ποσοστά εξέλιξης είναι περίπου 1 στα 400 ετησίως σε HIV-θετικούς άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM) και περίπου 1 στα 4000 ετησίως σε HIV-αρνητικό MSM.

Το κάπνισμα, η μεγαλύτερη ηλικία, ο μικρότερος αριθμός CD4 και τα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανώς επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια διάγνωση HSIL και ποτέ δεν αναπτύσσουν καρκίνο πρωκτού.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΝΔΟΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ (HSIL) ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ  ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ  ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΩΚΤΟΥ 

ΗPV & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ;

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται κυρίως σε δύο μέρη. Στο σημείο όπου ο πρωκτικός σωλήνας συναντά το ορθό και στο περι-πρωκτικό δέρμα λίγο έξω από το πρωκτικό άνοιγμα.

Ο καρκίνος του πρωκτού αναπτύσσεται αργά για μια περίοδο ετών. Ξεκινά ως μια προκαρκινική κατάσταση που ονομάζεται “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion (HSIL)», ή «πρωκτική δυσπλασία».

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις,  γίνουν διηθητικές και επηρεάσουν τους περιβάλλοντες ιστούς (HPV άνδρας). Η διάδοση του πρωκτικού καρκίνου είναι κυρίως μέσω των λεμφαδένων,. Σπάνια μπορεί να συμβεί μέσω του αίματος.

Οι συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί ενώ υπάρχουν μερικές ομάδες ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτοί είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες και άλλοι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες. Άτομα που ζουν με τον ιό HIV (ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό), καπνιστές. Γυναίκες με ιστορικό HPV των γεννητικών οργάνων και εκείνοι που λαμβάνουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως ως ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού.

Οι τιμές είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων ανδρών που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες. Ειδικά μεταξύ εκείνων που είναι θετικοί στον ιό HIV. Οι τιμές αυξάνονται με την ηλικία και πάνω από το 95% των πρωκτικών καρκίνων εμφανίζονται σε άτομα άνω των 35 ετών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει αρκετά η νόσος. Οπότε μπορεί να υπάρχει πρωκτικός πόνος, αιμορραγία, αλλαγές στα κόπρανα και ψηλάφηση κάποιου μορφώματος.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης σημάδια πολλών άλλων καταστάσεων.

Η παρουσία HSIL μπορεί να είναι ένδειξη ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του πρωκτού. Παρακολούθηση της βλάβης αυτής θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά από τον κλινικό γιατρό σας για να δείτε αν υπάρχουν αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.

O πιο συχνός τύπος είναι ένα καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα (SCC). Αυτό συνδέεται με τον HPV, ιδιαίτερα με τον HPV-16.

Ο άλλος τύπος ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα, αλλά αυτά δεν είναι πιο συνηθισμένα στους ομοφυλόφιλους άνδρες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Είναι αρκετά σπάνιο, δεν θεωρείται ότι σχετίζεται με τη λοίμωξη από τον ιό HPV και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κακή ταξινόμηση των καρκίνων του παχέος εντέρου.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο διαθέσιμα εμβόλια – και τα δύο είναι πιθανό να προστατεύσουν από τα δύο στελέχη του HPV που προκαλούν τους περισσότερους πρωκτικούς καρκίνους. Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά αν χορηγηθούν πριν από την έκθεση σε HPV, ωστόσο, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και αν είχατε προηγουμένως έκθεση σε HPV, μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από τον εμβολιασμό. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό(HPV άνδρας).

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον καρκίνο του πρωκτού, όπως:

 • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV
 • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις εξετάσεις πρωκτού – δείτε Διαγνωστικός έλεγχος για τον πρωκτικό καρκίνο.
 • Σταματήστε το κάπνισμα
 • Ζητήστε έλεγχο από το γιατρό σας εάν έχετε κάποια πρωκτικά συμπτώματα (π.χ. πρωκτικός πόνος, αιμορραγία, μεταβολές στα κόπρανα)

Οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού. Για HIV-θετικούς ανθρώπους, είναι πιθανό ότι η διατήρηση ενός καλού αριθμού CD4 θα προσφέρει ένα βαθμό προστασίας από την ανάπτυξη πρωκτικού καρκίνου (HPV άνδρας). Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι χαμηλότεροι αριθμοί CD4 σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου πρωκτού. Η έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την θεραπεία του HIV εύλογα νωρίς. Συζητήστε με το γιατρό σας για να συμπεριλάβετε αυτές τις πληροφορίες στις αποφάσεις θεραπείας σας. Ή μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες έχει πολλές ομοιότητες με τον πρωκτικό καρκίνο. Έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις στις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά την εισαγωγή προγραμμάτων εξέτασης του τραχήλου της μήτρας («Pap smear»).

Με παρόμοιο τρόπο, έχει προταθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση μεταλλάξεων του πρωκτικού επιθηλίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού.

Ο έλεγχος αξιολογείται με πρωκτικά τεστ Παπανικολάου. Με εξετάσεις με ορθοσκόπια υψηλής ανάλυσης και βιοψίες.

GAY ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ;

Το πρωκτικό σεξ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την απόκτηση HPV και για την ανάπτυξη καρκίνου πρωκτού.

Μια πρόσφατη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πιθανότερο να παραμείνουν μολυσμένοι με στελέχη HPV που προκαλούν καρκίνο. Ιδιαίτερα HPV 16 και HPV 18, σε διάστημα έξι μηνών από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωκτός είναι πιο επιρρεπής στην απόκτηση HPV από ό, τι η υπόλοιπη περιοχή των γεννητικών οργάνων (HPV άνδρας). Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερη μόλυνση με μεγαλύτερη ποικιλία τύπων HPV άνδρας. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί επακριβώς ποιες σεξουαλικές πρακτικές είναι πιο επικίνδυνες. Όμως το απροστάτευτο πρωκτικό σεξ είναι πιθανό να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μεταδοθεί.

Όσο περισσότερο μένει ο ιός στο σύστημα κάποιου, τόσο πιθανότερο είναι να κάνει ζημιά.

Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο η λοίμωξη από τον ιό HIV αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από HPV, αλλά ότι το αντίστροφο ήταν επίσης αλήθεια: ο HPV αυξάνει την ευαισθησία σε λοίμωξη από HIV. Οι πρωκτικές βλάβες του HPV μπορεί να κάνουν τον επιφανειακό ιστό του πρωκτού πιο ευάλωτο στην είσοδο του HIV. Μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται από τον HPV είναι επίσης αυτά που είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον ιό HIV.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ HIV-ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Οι HIV-θετικοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάζουν τύπους HPV υψηλού κινδύνου (HPV άνδρας). Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 93% των HIV-θετικών ομοφυλόφιλων ανδρών έχει τουλάχιστον έναν τύπο HPV, σε σύγκριση με το 64% των ατόμων που είναι αρνητικά για τον ιό HIV. Το 74% των HIV-θετικών ανδρών είχε τουλάχιστον έναν τύπο HPV υψηλού κινδύνου, σε σύγκριση με 37% των αρνητικών για τον HIV ανδρών.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του HIV μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρωκτικού καρκίνου για τους άνδρες που ζουν με τον ιό HIV. Έδειξε ότι οι άνδρες που ήταν ιδιαίτερα προσκολλημένοι στις θεραπείες του HIV (δηλαδή, τις έλαβαν σύμφωνα με τις οδηγίες) και είχαν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρωκτική μόλυνση με τα στελέχη του HPV που συνδέονται περισσότερο με υψηλό κίνδυνο καρκινικών κυττάρων αλλαγές (HPV άνδρας). Ένας υψηλός αριθμός CD4 επίσης μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με αυτά τα στελέχη.

ΌΧΙ ΜΟΝΟ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HIV ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΗΘΗ: Ο HPV ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ HIV ΛΟΙΜΩΞΗ.

ΑΛΛΟΙ HPV ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του πέους είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Πολλοί από αυτούς τους καρκίνους οφείλονται άμεσα στη μόλυνση από HPV.

Ο σχετιζόμενος με τον HPV καρκίνος του πέους έχει δειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν λοίμωξη από HPV-16 αν και HPV-18, HPV-6 και HPV-11 μπορεί επίσης να έχουν κάποιο ρόλο.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του πέους δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συνήθως συμβαίνουν σε ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών και παρουσιάζονται με έλκος που συχνά είναι επώδυνο.

Οι περιτετμημένοι άντρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η περιτομή ενός ατόμου ως ενήλικος μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πέους (HPV άνδρας)

Η κατάργηση του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πέους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένο τεστ εξέτασης για την εύρεση πρώιμων συμπτωμάτων καρκίνου του πέους.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Ο καρκίνος του πέους συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει μικροχειρουργική (κάτω από μικροσκόπιο), εκτομή, χειρουργική επέμβαση με λέιζερ και κρυοχειρουργική.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του πέους είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που σχετίζονται περισσότερο με τη σύνδεση HPV είναι οι καρκίνοι των αμυγδαλών, η βάση της γλώσσας και ο φαρυγγας.

Ενώ μερικές από αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλονται σε μόλυνση από HPV, υπάρχουν προτάσεις ότι μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και στοματικό σεξ μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αύξηση των καρκίνων στο στόμα και στο λαιμό.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε χώρους που σχετίζονται κυρίως με το αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων (γλώσσα, ούλα, δάπεδο του στόματος, ουρανίσκος και άλλες θέσεις στο στόμα) εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης (HPV άνδρας). Αυτές είναι λιγότερο πιθανό να συσχετιστούν με τη λοίμωξη από τον ιό HPV και η μείωση πιθανόν σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων.

Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Tip: Ενημερωθείτε για σχετικά με τον Έλεγχο Πρωκτού – Ορθού.

Hpv Γυναίκα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papiloma virus (HPV Γυναίκα) δεν είναι ένας ιός.  Πρόκειται για μια οικογένεια περίπου 200 διαφορετικών, που προκαλούν τα κοινά θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, προκαρκινικές βλάβες και κάποιους καρκίνους.

Υπάρχουν κάποιοι υπότυποι που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58). Οι οποίοι σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου και “χαμηλού κινδύνου” (όπως ο 6 και ο 11), που προκαλούν μονάχα γεννητικά κονδυλώματα και καλοήθεις μεταπλασίες του τραχήλου.

Η πλειοψηφία των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, περί το 80%, αποκτά τουλάχιστον έναν υπότυπο του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους (HPV Γυναίκα). Ακόμη και οι άνθρωποι με έναν σεξουαλικό σύντροφο σε όλη τους τη ζωή μπορούν να έχουν hv λοίμωξη. Εφόσον φυσικά το φέρει ο/η σύντροφός τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να παραμείνουν ασυμπτωματικοί και να καταστείλουν τον ιό στο σώμα τους, μέσα σε μια περίοδο ενός έως δύο ετών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αργότερα, ακόμα και χρόνια μετά την επαφή με τον ιό.

Πρόκειται για έναν επιθηλιοτρόπο ιό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα κύτταρα που καλύπτουν το σώμα μας, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος, ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας και ο πρωκτός αποτελούν μερικά παραδείγματα.

Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια.

Δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο. Ο καθένας από αυτούς έχει περιοχή προτίμησης που παρουσιάζεται ή που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Περίπου 41 τύποι HPV μεταφέρονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω επαφής δέρματος με δέρμα που δεν περιλαμβάνει μονάχα το διεισδυτικό σεξ. Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να προστατεύσουν απόλυτα.  Παραμένουν ακάλυπτες περιοχές κατά την επαφή ή η μεταφορά του ιού μπορεί να γίνει με τα χέρια ή και τα σεξουαλικά βοηθήματα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ O HPV;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο HPV δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Μερικοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να καταστείλουν τον ιό και αυτό μπορεί να προκαλέσει:

• Γεννητικά κονδυλώματα στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο και τον πρωκτό. Είναι επίσης πιθανό αυτοί οι τύποι κονδυλωμάτων να υπάρχουν στα χείλη και στο στόμα.
• Προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα (συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών).

Μόνο συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού προκαλούν καρκινικές βλάβες.  Ακόμα και αν έρθετε σε επαφή με αυτούς οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μικρές.  Συνήθως μια προκαρκινική βλάβη χρειάζεται να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό και να εξελιχθεί.

Παρόλο που ορισμένα στελέχη του HPV σχετίζονται με κακοήθειες, δύο είναι τα κύρια καρκινογόνα, το 16 και το 18 – τα οποία προκαλούν το 70% των καρκινογεννέσεων παγκοσμίως.


ΜΕΤΑΔΟΣΗ HPV;

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Κυριότερος, αλλά όχι αποκλειστικός τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική αλλά και στοματική. H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι αρκετή για την μετάδοση του ιού.

Σε λίγες περιπτώσεις έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού HPV κατά τον τοκετό από την έγκυο στο νεογνό. Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικά μετάδοσης του ιού από επιφάνειες του περιβάλλοντος.

Σεξουαλικά βοηθήματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα αποτελούν μέσο μετάδοσης.  Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε αυτά προφυλακτικό και να καθαρίζονται ανάμεσα στις χρήσεις σε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από έναν άνθρωπο σε άλλο, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και έτη μετά την μόλυνση. Καθιστούν έτσι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς μολύνθηκε.

Ο HPV είναι τόσο κοινός, που θεωρείται ότι σχεδόν όλοι θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον έναν τύπο του ιού, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

HPV ΚΑΙ ΣΤΡΕΪΤ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μια σεξουαλικά ενεργή στρέιτ γυναίκα είναι πολύ εύκολο να έρθει σε επαφή με τον ιο HPV, μιας και πολλοί άνδρες φέρουν τον ιό όντας ασυμπτωματικοί. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, κάποιες φορές να διαπιστώσετε είτε εσείς, είτε ο σύντροφός την παρουσία κάποιων βλαβών από HPV λοίμωξη στα γεννητικά του όργανα.

Ο καλύτερο τρόπος για να προφυλαχθεί μια γυναίκα πέρα από την χρήση προφυλακτικού είναι ο εμβολιασμός ο οποίος στη χώρα μας είναι εγκεκριμένος. Ιδανικά πριν ενεργοποιηθεί σεξουαλικά.

HPV ΚΑΙ GAY ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς να είναι απαραίτητη η διείσδυση. Έτσι, ακόμα και μια γυναίκα που κάνει έρωτα με άλλες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει κονδυλώματα. Τόσο στα έξω γεννητικά όργανα όσο και στην περιοχή του τραχήλου και του πρωκτού.

Σεξουαλικά βοηθήματα που ανταλλάσονται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και με το τρίψιμο μιας περιοχής με τα χέρια και τα δάχτυλα σε μια άλλη.

ΠΡΟΛΗΨΗ

1. Χρήση Προφυλακτικού – Όπως έχει ήδη αναφερθεί η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει απόλυτα από τον HPV. Επιβάλλεται όμως γιατί μπορεί να προστατεύσει σε ένα βαθμό από αυτόν. Περισσότερο όμως επειδή προφυλάσει από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς φυσικά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν και μπορεί να ακουστεί σε κάποιες αναγνώστριες αστείο, θα αναφέρουμε ξεχωριστά το πρωκτικό σεξ, όπου και εκεί κρίνεται απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.
2. Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων – Αποτελεί μια λύση που περιορίζει χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτα πως δεν θα εκτεθείτε στον HPV. Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και με έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα. Βέβαια η πιθανότητες αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των συντρόφων μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί.
3. Εμβόλιο – Ίσως η μόνος τρόπος πραγματικής πρόληψης. Για την προστασία από τον ιό HPV έχουν αναπτυχθεί εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δρουν πιο αποτελεσματικά εφόσον δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Nέα εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος για να προστατεύουν από ακόμη ευρύτερες σειρές στελεχών HPV. Ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Τα νέα κορίτσια στη χώρα μας -έως 26 ετών- λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό δωρεάν ως μέρος ενός προληπτικού προγράμματος.

Συζητήστε μαζί μας για το πως να εμβολιαστείτε – HPV Γυναίκα.

ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό HPV θα μπορούσαν ακόμη να επωφεληθούν από τα αντι-HPV εμβόλια. Ακόμη και αν έχετε ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV στα οποία στοχεύει το εμβόλιο, ίσως να επωφεληθείτε από αυτό προστατεύοντας σας από άλλα στελέχη στα οποία δεν έχετε ακόμη εκτεθεί.

Στα άτομα με ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης, ο εμβολιασμός μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από την επανάληψη ή επανεμφάνιση λοιμώξεων που οδηγούν σε κονδυλώματα και άλλες μεταβολές των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Για μια γυναίκα που έχει μολυνθεί και δυστυχώς είναι πολλές αυτές, τα πράγματα που χρειάζεται να προσέξει και να κάνει από κει και πέρα είναι συγκεκριμένα:

• Αντιμετώπιση της βλάβης που έχει ανευρεθεί.
• Πλήρης έλεγχος όλων των περιοχών για πιθανές άλλες εντοπίσεις HPV λοίμωξης.
• Συχνός επανέλεγχος με test Pap και αν χρειάζεται άλλες διαγνωστικές εξετάσεις στις άλλες περιοχές.
• Εμβολιασμός (αν δεν είστε ήδη εμβολιασμένη).
• Διακοπή καπνίσματος.
• Λιγότερο στρες (όσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό).
• Καλύτερη διατροφή και γενικότερα τρόπος ζωής.

ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ – ΠΡΩΚΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αναπτυχθούν στο αιδοίο, τον πρωκτό ή τη βουβωνική χώρα. Μπορούν να υπεγείρονται, να είναι επίπεδα ή με μίσχο (σε σχήμα κουνουπιδιού). Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώμτατα, αν και μπορεί να προκαλλούν φαγούρα.

Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με HPV δεν έχουν συμπτώματα.  Δεν γνωρίζουν τη μόλυνση τους και έτσι δεν θα αντιληφθούν ότι μπορούν να τα μεταδώσουν (HPV Γυναίκα).

Οι ποικιλίες υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18) δεν είναι η αιτία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα πιθανότατα δεν έχουν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Ωστόσο, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα με τις προκαρκινικές βλάβες και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να τα διαχωρίσουμε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενα σκευάσματα που εφαρμόζεται στο σπίτι ή θεραπείες στο ιατρείο. Συχνά γίνεται συνδυαμός των δύο για να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Καθώς και να αντιμετωπίσουμε ακόμα και οι μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές στον γιατρό.

• Συνταγογραφούμενα σκευάσματα – Υπάρχουν διαθέσιμες δύο φαρμακευτικές ουσίες με διαφορετική δράση και διαφορετική σύσταση που εφαρμόζονται τοπικά. Η αυτό- εφαρμοζόμενη κρέμα Aldara (ιμικιμόδη) είναι το σκεύασμα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις οπού υπάρχουν μικρές βλάβες ακόμα και αν είναι πολλαπλές.  Επίσης χρησιμοποιείται σαν επικουρική θεραπεία μετά από αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών στο ιατρείο, με στόχο να καταστείλουμε τις μικροσκοπικές βλάβες.

• Laser εξάχνωση, Διαθερμοπηξία, Υγρό άζωτο – Όλες μέθοδοι εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό, για την άμεση καταστροφή των κονδυλωμάτων. Οι μεθόδοι του laser και της διαθερμοπηξίας υπερέχουν λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται.

• Χειρουργική αφαίρεση – Σε περιπτώσεις που έχουμε εκτεταμένες βλάβες θα πρέπει να πραγματοποιείται χειρουργική τους αφαίρεση. Υπό τοπική ή μερικές φορές και γενική αναισθησία. Η συχνότητα που απαιτείται κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλη και σίγουρα έχει σχέση με το πόσο θα αφήσουμε τα ορατά κονδυλώματα να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.

Καμία θεραπεία δεν είναι καλύτερη από την άλλη.

Ακόμα κι αν αφαιρεθούν, τα κονδυλώματα μπορεί να επιστρέψουν μετά από αρκετούς μήνες αργότερα. Μπορεί να απαιτούνται πολλές θεραπείες.

Ορισμένα κονδυλώματα εξαφανίζονται μόνα τους.  Τα περισσότερα  όμως χρειάζονται θεραπεία. Η αφαίρεση τους δεν μειώνει αναγκαστικά τον κίνδυνο μετάδοσης HPV στο συντροφο.

Οι καπνιστές τσιγάρων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και γενικά ανταποκρίνονται λιγότερο στις θεραπείες.

CIN – ΤΡΑΧΗΛΙΚΗ ΕΝΔΟΕΠΙΘΗΙΑΚΗ ΒΛΑΒΗ – HPV Γυναίκα

Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο οι πρώτες κυτταρικές αλλοιώσεις που προκαλούνται είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση και η διόγκωση των πυρήνων. Οι αλλαγές παρατηρούνται στο test Pap, με τις οποίες εξάγουμε το συμπέρασμα μιας HPV λοίμωξης.

Εάν αυτές οι αλλαγές προχωρήσουν σε ένα επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων προκύπτει η “ελαφρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – ¨Cervical Intraepithelial Neoplasia I”. Ένα στάδιο παρακάτω βρίσκεται η “μεσαίου βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – CIN II. Μια αλλοίωση με σημαντικές κυταρικές αλλαγές αποτελεί η “σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη” – CIN III..

Αξίζει να καταλάβουμε πως καμία από αυτές τις βλάβες δεν αποτελεί διηθητικό καρκίνο. Σχεδόν πάντα χρειάζονται χρόνια για να μεταπέσουμε από την μια στην επόμενη μορφή δυσπλασίας και να καταλήξουμε ίσως στην κακοήθεια (HPV Γυναίκα). Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάνει αυτές τις καταστάσεις απόλυτα αντιμετωπίσιμες και σας προφυλάσσει.

SIL – Πλακώδης Ενδοεπιθηλιακή Βλάβη

Ένα άλλο αποτέλεσμα που μπορεί να βλέπετε σε εξετάσεις και χρειάζεται αποκρυπτογράφηση είναι το LGSIL και HGSIL. Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων και της HPV λοιμώξης προέκυψε, τα τελευταία χρόνια, μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλοιώσεων και όλα τα στάδια ομαδοποιήθηκαν σε δύο, τοποθετώντας την αθώα HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion). Το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή λεγόμενη HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

HPV ΓΥΝΑΙΚΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV Γυναίκα) αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που επενδύουν τον τράχηλο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο και σχηματίζουν προκαρκινικές ανωμαλίες. Εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να εξελιχθούν σε διηθητικές βλάβες και να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα ιστό.

Παρόλο που παράγοντες όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, το κάπνισμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας και η παρουσία άλλων λοιμώξεων φαίνεται να παίζουν ρόλο, μια γυναίκα πρέπει να έχει μολυνθεί με ορισμένους τύπους HPV υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 υψηλού κινδύνου είναι υπεύθυνοι για το 90% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ HPV ΛΟΙΜΩΞΗ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Ευτυχώς, όχι. Στις περισσότερες γυναίκες με HPV λοίμωξη, οι άμυνες του σώματος είναι αρκετές για να καταστείλουν τον ιό. Για τις γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν και συνήθως για τους τύπους υψηλού κινδύνου του ιού, μπορεί να εμφανιστούν μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα στον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές με την πάροδο αρκετού χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.  Ίσως και να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου αργότερα στη ζωή (HPV Γυναίκα).

Πιο συχνά, η ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN I, II, III) διαρκεί αρκετά χρόνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει ταχύτερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη διάγνωση είναι τόσο σημαντική. Ο συχνός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ Παπανικολάου κρίνονται απαραίτητα σε όλες τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.

O HPV ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ;

Ο πρωκτός εκτείνεται από το πρωκτικό άνοιγμα σε περίπου 4 cm μέσα στο σώμα. Εκεί συνδέεται με το ορθό. Το μέρος του πρωκτού μέσα στο σώμα ονομάζεται πρωκτικός σωλήνας.

HPV Γυναίκα
HPV Γυναίκα

Όταν ο ιός HPV όταν προσβάλει τα κύτταρα του πρωκτού προκαλεί κάποιες μορφολογικές αλλαγές όπως κοιλοκύττωση, παρακεράτωση και διόγκωση των πυρήνων τους. Τα κονδυλώματα είναι αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών αν και θεωρούνται χαμηλού βαθμού κυτταρικές αλλαγές.

Τα κονδυλώματα συνήθως προκαλούνται από HPV 6 και HPV 11, που δεν είναι ογκογόνα στελέχη και σπάνια μπορεί να αποτελέσουν αίτιο κάποιας καρκινογέννεσης.

Συνήθως είναι ασυμπτωματικά ενώ μπορεί μερικές φορές να αιμορραγούν ή να προκαλούν φαγούρα. Τα πρωκτικά κονδυλώματα μπορούν να βρεθούν γύρω από την περιοχή του πρωκτού αλλά και στο εσωτερικό του πρωκτικού καναλιού.

Ορισμένα υποχωρούν από μόνα τους και κάποια χρειάζονται θεραπεία για να υποστρέψουν.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πούμε από την εμφάνιση ή από τα διαγνωστικά στοιχεία ποιοι τύποι θα υποστρέψουν μόνοι τους και που πρέπει να παρέμβουμε (HPV Γυναίκα). Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία κάποια κονδυλώματα θα παραμείνουν τα ίδια. Μερικά θα αυξηθούν σε μέγεθος, και κάποια μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του πρωκτικού καναλιού.

Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε προσβολή των βλεννογόνων από τους άλλους οροτύπους του HPV που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” (όπως ο 16, o 18, 31, 33, 45, 52 και ο 58 – HPV Γυναίκα) προκύπτουν αλλοιώσεις που χρησιμοποιούμε δύο ακρωνύμια για να τις κατατάξουμε. Τις διαχωρίζουμε σε LSIL και ΗSIL. Το LSIL – Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion είναι ένα αρκτικόλεξο για την “χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”. Το ΗSIL – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion” και σημαίνει “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη”.

Μια βλάβη είναι μια περιοχή μη φυσιολογικού ιστού. Ο υψηλός βαθμός έναντι του χαμηλού αναφέρεται στην πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποια στιγμή κακοήθεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η HSIL μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως πρωκτική δυσπλασία. Μερικές φορές ωστόσο ο διαχωρισμός μεταξύ των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων και των LSIL είναι ασαφής.

ΠΡΩΚΤΙΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ (HSIL)

Η πρωκτική δυσπλασία, ή HSIL (High Grade Squamous Intraepithelial lesion), είναι μια προκαρκινική κατάσταση αλλά δεν θα πρέπει να την μπερδεύουμε με τον διηθητικό καρκίνο. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση που καλούμαστε και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην καταλήξει σε κακοήθεια.

Αναφέρεται σε ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές στην επένδυση του πρωκτικού καναλιού. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα που συσσωματώνονται μαζί σχηματίζουν μια «βλάβη». Οι περισσότερες αλλοιώσεις δεν αλλάζουν και κάποιες συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται (HPV Γυναίκα).

Το κάπνισμα, η μεγαλύτερη ηλικία, ο μικρότερος αριθμός CD4 και τα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανώς επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια διάγνωση HSIL και ποτέ δεν αναπτύσσουν καρκίνο πρωκτού.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΝΔΟΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ (HSIL) ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΩΚΤΟΥ

ΗPV & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται κυρίως σε δύο μέρη: στο σημείο όπου ο πρωκτικός σωλήνας συναντά το ορθό και στο περι-πρωκτικό δέρμα λίγο έξω από το πρωκτικό άνοιγμα.
Ο καρκίνος του πρωκτού αναπτύσσεται αργά για μια περίοδο ετών. Ξεκινά ως μια προκαρκινική κατάσταση που ονομάζεται “υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη – High Grade Squamous Intraepithelial Lesion (HSIL)», ή «πρωκτική δυσπλασία».

Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, γίνουν διηθητικές και επηρεάσουν τους περιβάλλοντες ιστούς. Η διάδοση του πρωκτικού καρκίνου είναι κυρίως μέσω των λεμφαδένων, αν και σπάνια μπορεί να συμβεί μέσω του αίματος.

Οι συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί ενώ υπάρχουν μερικές ομάδες ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτοί είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες και άλλοι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες, άτομα που ζουν με τον ιό HIV (ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και το φύλο), καπνιστές, γυναίκες με ιστορικό HPV των γεννητικών οργάνων και εκείνοι που λαμβάνουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως ως ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού (HPV Γυναίκα).

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει αρκετά η νόσος, οπότε μπορεί να υπάρχει πρωκτικός πόνος, αιμορραγία, αλλαγές στα κόπρανα και ψηλάφηση κάποιου μορφώματος.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης σημάδια πολλών άλλων καταστάσεων.

O πιο συχνός τύπος είναι ένα καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα (SCC). Αυτό συνδέεται με τον HPV, ιδιαίτερα με τον HPV-16.

ΑΛΛΟΙ HPV ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που σχετίζονται περισσότερο με τη σύνδεση HPV Γυναίκα είναι οι καρκίνοι των αμυγδαλών, η βάση της γλώσσας και ο φαρυγγας.

Ενώ μερικές από αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλονται σε μόλυνση από HPV, υπάρχουν προτάσεις ότι μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και στοματικό σεξ μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αύξηση των καρκίνων στο στόμα και στο λαιμό.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε χώρους που σχετίζονται κυρίως με το αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων (γλώσσα, ούλα, δάπεδο του στόματος, ουρανίσκος και άλλες θέσεις στο στόμα) εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης. Αυτές είναι λιγότερο πιθανό να συσχετιστούν με τη λοίμωξη από τον ιό HPV Γυναίκα και η μείωση πιθανόν σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων.
Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Tip: Ενημερωθείτε για το HPV Εμβόλιο.